За да станете отличен инвеститор, трябва да развивате това умение

3993
За да станете отличен инвеститор, трябва да развивате това умение

През 40-те години на миналия век нобеловият лауреат Енрико Ферми задава следния въпрос на студентите си по физика в университета в Чикаго за ядрена физика (по-късно наречен на негово име) - „Колко човека, занимаващи се с ремонт на пиана, има в Чикаго?“

Този въпрос на пръв поглед звучи невъзможен за отговор...

Днес с помощта на интернет отговорът може да бъде достигнат за по-малко от минута – и той е 56. По онова време обаче не е имало дори търговски каталози, да не говорим за интернет.

Как един на пръв поглед невъзможен за отговор въпрос може да намери своето решение?

Професор Ферми иска да насочи студентите си по единствения възможен път за решаване на подобен проблем – а именно чрез „раздробяването“ на проблема на по-малки части, решаването на всяка една част и впоследствие сглобяването им за достигане до отговор.

Авторът Фил Тетлок също дава отлична илюстрация как да се подхожда към отговарянето на подобни въпроси в труда си Superforecasters – The Art and Science of Prediction (Суперпрогностици – Изкуството и науката на прогнозите).

Ето как трябва да се подходи към въпроса на професор Ферми, според Тетлок. На първо място, Тетлок прогнозира, че населението на Чикаго е около 2.5 милиона души. На второ, залага като предположение, че около 2% от населението (50 000 души) изобщо има пиано. На трето място, Тетлок залага, че едно пиано трябва да се настройва средно веднъж годишно.

И на последно място, според Тетлок средното време, в което работи един човек, занимаващ се с подобна дейност, е 40 часа на седмица (около 1 600 часа на година).

Сега експертът вече разполага с достатъчно данни, за да даде отговор на този въпрос. Ако има 50 000 пиана в Чикаго и за настройването на едно пиано са необходими около два часа веднъж годишно, то това прави 100 000 необходими пиано-часове работа.

Ако средният монтьор на пиана работи 1 600 часа на година, това означава, че има работа за около 63 души, които да се занимават с тази дейност при равномерно разпределение (100 000/1 600). Както се вижда, отговорът е доста близък до настоящия.

Голяма част от работата на анализаторите и инвеститорите е много подобна. Те трябва да вземат на пръв поглед невъзможни за отговори въпроси, да ги раздробяват на части, да анализират частите и впоследствие да ги сглобяват отново.

Такива въпроси могат да бъдат – ще повиши ли Фед нивото на лихвите; ще продължи ли дадена компания да изплаща дивидента си (например тези от петролния сектор в условията на ниска цена на петрола); ще се материализира ли новата инвестиция на една компания в по-големи приходи и печалби; каква цена ще бъде платена за една компания, ако стане обект на закупуване и много др.

Как парите ви да работят за вас ще научите на форума Шумът на парите.

Повече за събитието може да намерите на profit.bg/forum или във Facebook.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg