За дупките в семейния бюджет

1529
За дупките в семейния бюджет

Всеки човек има вредни навици и често харчим повече пари, отколкото трябва без да се усещаме. Дори и да се усетим, ние често си мислим, че ако сумата е малка, това няма как да повлияе значително на финансите ни.

Във времена на криза обаче, няма такова нещо, като „малка незначителна сума". Всички суми са значителни и всяка дупка в бюджета трябва да бъде закърпена. Финансовото издание Kiplinger посочва някои навици, които може би източват и вашите пари:

Не купувате на старо

Говорим най-вече за коли. Има много изгодни предложения за коли на старо, на възраст под пет години, които могат да ви спестят хиляди левове, а хиляди левове разлика не са за пренебрегване днес.

На старо можете да купите и техника като лаптоп, телефон и др. Такива покупки не утежняват бюджета, когато сте „на червено", а когато сте по-добре финансово винаги можете да замените вещите с нови.

Лихви по кредитните карти

Създайте си навика да изплащате заемите по картите, колкото можете по-бързо. Ако не сте в състояние да възстановите дадени суми, то по-добре не извършвайте покупката.

Емоционални покупки

Емоционална или импулсна покупка е когато в супермаркета хвърлите и някой-друг шоколад в количката, макар да не сте отишли до магазина за да купувате шоколад.

И ако шоколадчето няма да ви обремени кой знае колко, друг е въпросът, че хората често купуват така и по-скъпи неща, като техника, например. Когато спонтанно харесате някоя уредба или телевизор, никога не я купувайте веднага, а помислете поне един ден. Ако на следващия ден покупката все още ви се вижда разумна, може да се предадете.

В тази графа можем да сложим и покупки на неща, които после не използваме. На пръв поглед изглежда, че не купувате такива, но колко пъти сте виждали разпродажба и сте взели нещо, само защото е евтино и сте решили, че „може да ви влезе в употреба". Само че има разлика в това нещо „да влезе в употреба" (тоест и без него може) и наистина да имате нужда от него.

Такса за банкомат

Не искаме да ставаме дребнави и да правим 30-40 стотинки на въпрос, но това са си „грешни пари". Банките днес имат сравнително добре развита мрежа от банкомати и не би трябвало да е голямо усилие да се организирате така, че да теглите пари само от устройство на вашата банка.

Прекалено често вечеряте навън

Разходите за храна ще се надуят значително, ако вечеряте прекалено често навън. Особено ако и обядвате навън (когато сме на работа нямаме избор) и пиете по някое друго мокачино през деня.

Плащате за услуги, от които реално нямате нужда

Колко канала наистина гледате? На работа сте по цял ден, вечер гледате предимно новините, а филми си сваляте от интернет?

Колко от екстрите на мобилния си телефон наистина използвате?

Тук можем да добавим и услуги, за които плащате, макар да можете да си ги свършите сами (дами, за маникюра говорим).

Плащате прекалено много такси по инвестициите си

Когато избирате инвестиционен посредник или взаимен фонд, гледайте какви такси плащате. Бъдете внимателни и в избора на банкова сметка, тоест четете малките букви. Днес е много модерно да се искат такси за щяло и нещяло, за които ви информират в последния момент, точно когато сте на път да се подпишете на листа или пък изобщо не ви информират, а ви бутат листовка с дребни букви в ръцете и казват „Прочетете първо условията... ако имате време."

Робувате на марки

Лъскавата опаковка и рекламата по телевизията не винаги гарантират качество. Това важи за всички стоки, от храните до техниката. В сектора на козметиката, например, има утвърдени марки, които продават изключително скъпи продукти, но колко от клиентките им са чели съдържанието на кремовете и са наясно с какво точно този продукт превъзхожда останалите? Дамите просто са видели рекламата с известна актриса и автоматично решават, че ще изглеждат като нея, ако си купят продукта.

Хабите електричество

Не само, че вредите на собствения си бюджет, но и на околната среда. Замислете се за всички уреди, които оставяте включени, дори когато не ги ползвате - тези, чиято лампичка винаги свети. Не можем да си позволим този излишен лукс. Изключвайте всички уреди!

Овърдрафт

Както и при кредитните карти - харчете разумно и не подарявайте на банката пари, само защото не можете да издържате на изкушения и си купувате повече неща в мола, отколкото можете да си позволите.

Още една кола

Колата, съгласни сме, е голямо предимство. Но тя е също така и разход - бензин, поддръжка, ремонт, осигуровки. Така, че повече от една кола могат да си позволят само богатите хора.

Вредни навици

Пушенето е вреден и скъп навик. Такъв са още вафлите, чипсовете, хамбургери и другите храни, които всъщност не наяждат. Дамите могат спокойно да се откажат от солариумите - харчат се по 20 лева за минути, а и вече доказаха, че са канцерогенни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Калина
# 0
15:07 | 31 July 2009
Статията е интересна и свежа.Обаче не всичко се измерва с пари.Взех си коте ,в коя графа от всички разходи да я сложа.Живея сама,трудно ми е,обаче не мога да се откажа от удоволствието,да се радвам на едно мило и жива същество.
Misha
# 1
11:07 | 31 July 2009
Статията е добра-и наистина обръща внимание на най-дребните и същевременно натоварващи разходи! Но нека господата да се научат да правят маникюр на жена си и после да говорим за това, колко е възможно;) Все пак не всеки има идеална физика...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg