За какво даряват парите си най-щедрите милиардери?

6575
За какво даряват парите си най-щедрите милиардери?

Всяка година сп. Forbes класира най-щедрите фиантропи в света. Знаем, че те изливат милиони, за какво обаче отиват техните пари?

От години Бил Гейтс и Уорън Бъфет са двамата, които определят тенденциите в благотворителността, а най-популярните насоки за даренията са медицина, наука и образование. Всеки обаче има собствен избор:

Образование


Основните програми на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са насочени за борба с маларията и менингита. Фондацията влага 10 млрд. долара във ваксини.

Освен това фондацията на Гейтс има програми за обучение на учители, а наскоро Мелинда Гейтс съобщи, че ще вложи 1.1 млрд. долара в международна информационна кампания за контрацепцията. Бил и Мелинда Гейтс от години заемат първо място в класацията на най-щедрите милиардери на сп. Forbes. В края на 2012 г. благотворителността на Гейтс се оценява на 28 млрд. долара при състояние, възлизащо на 66 млрд.

Уорън Бъфет също е сред създателите на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation и се е ангажирал да вложи в нея 29 млрд. долара за 20 години. Бъфет е похарчил за благотворителност 17.25 млрд. от състоянието си, оценявано на 46 млрд. долара.

Реформирането на образованието е тема, която вълнува още един известен щатски филантроп Ели Броуд. Строителният предприемач, собственик на 6.3 млрд. долара,  е учредил награда за най-добър учител.

Броуд субсидира с половин милиард изследвания на стволови клетки  на Масчузетския и Харвардския университет.

Запален колекционер, милиардерът все пак смята, че световното културно наследство трябва да е достъпно за всички и вече четвърта година строи музей на съвременното изкуство в Лос Анджелис, който след откриването през 2014 г. ще осигури свободен достъп на в до богатата му колекция

Броуъд, който е сред 15-те най-щедри филантропи в света, е похарчил за благотворителност 3.5 млрд. долара.

Медицината и предучилищното образование са основни акценти в работата на фондацията George Kaiser Family Foundation.Петролният магнат строи училища за бедни, а всяка година около 7.5 млн. долара на неговата фондация отиват за нуждите от храна, дрехи и лекарства за най-нуждаещите се, както и за лечение на наркомания и др. Кайзер притежава състояние от 10 млрд. долара, а 3.3 млрд. са отишли за благотворителност.

Ръководителят на индийската глава IT-компания Wipro притежава 15.9 млрд. долара и е дарил 2 млрд. долара за благотворителност. Образованието е основен негов приоритет: занимава се със строителството на училища, подготовка на учители и подобряване на учебните програми. През 2011 г. откри педагогически университет, в който вложи 125 млн. долара

Най – богатият човек в Хонконг прави дарения в помощ на болните от хепатит и птичи грип, строи детски центрове и църкви, участва като дарител в строителството на нова сграда на Калифорнийския университет. Смята се, че неговите дарения възлизат на 1.65 млрд. долара.

Наука

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Anna
# 0
11:03 | 13 March 2013
Finindg this post. It's just a big piece of luck for me.
оптимист
# 1
21:01 | 11 January 2013
Заграби стотици милиарди и "дари" два. Голяма "благотворителност".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg