Забравете за Черния петък. Тази жена не харчи пари цяла година

10099
Забравете за Черния петък. Тази жена не харчи пари цяла година

Мишел МакГа е журналист, който пише за лични финанси. От Лондон е и почти завърши своя план в продължение на година да не пазарува. Като резултат е извела няколко интересни урока.

Преди почти година Мишел приема предизвикателството „да не купува нищо“.

32-годишната журналистка, която активно пише за лични финанси, осъзнава, че самата тя има проблем с управлението на парите си. Тя признава, че има този навик да харчи постоянно пари – по малко там, по малко тук и накрая ресурсите й се изчерпват.

Докато в един момент Мишел МакГа не се вдъхновява от Деня на некупуването - това е инициатива, която постепенно набира голяма популярност, в противовес на Черния петък.

Журналистката обаче решава да продължи начинанието си, „прехвърляйки“ еднодневното предизвикателство върху цяла година.

Официалният старт на предизвикатеството „Не купувай нищо цяла година“ бе на 27 ноември 2015 г.

Ето какви са основните правила, по които е живяла досега. Тя ги публикува в The Guardian миналата есен:

Това означава никакво хранене навън, никакво кино, никаква ваканция, никакви забавления срещу заплащане, посещаване на барове, никакви нови дрехи, кафе – и т.н. Означава също така, че няма да може да купува билети за влак или автобус и ще се доверява само на колелото си, за да стигне от точка А до точка Б.

Не бива да залага на помощта на приятели и роднини, за да плащат всяко от забранените дотук неща. Става дума за година без харчене.

А за какво ще може да вади пари от джоба си?

Разбира се, МакГа не живее от дъждовна вода и слънце. Тя ще си плаща сметките за жилището, данъците, сметката за телефона и интернета, застраховката на дома и живота си. Изчислила е, че всички те ще костват по 35 паунда седмично за двама души, включително разходи по продукти от хигиенна нужда.

Никакъв алкохол не влиза в бюджета за храна, който, както виждате, е доста стегнат.

В скорошно интервю Мишел споделя, че най-трудните моменти са настъпили след празничния сезон в началото на 2016 г. Именно тогава е имало период от дни, когато всичко е било мрачно. Никой в Лондон не е искал да прави ниво друго, освен да виси в бар.... а тя, както знаем, няма пари за там. Не й се полагат.

Тогава осъзнава нещо: ако се стреми да продължи да води предишния си живот, няма да постигне нищо друго, освен самосъжаление. Вместо това решава да открие нови начини за оползотворяване на свободните часове.

Започва да търси безплатни занимания, например плуване или ходене. Като резултат се превръща в доста активен физически човек. Че кой има нужда от фитнес, за да е във форма! Освен това намира нови приятели.

Според МакГа социалното благоденствие на човека е много по-важно от всяко друго.

Често харчим пари, защото искаме да се виждаме с други хора, които ни карат да се чувстваме приятно. Основното е, че искаме да сме край други хора... а не, че искаме да харчим.

Тогава идва въпросът: какво мога да правя напълно безплатно?

Когато питат Мишел каква е реакцията на хората, когато разбират за предизвикателството й, тя казва, че е изненадана, че я питат често как да управляват собствените си финанси.

По думите й англичаните имат навика да не говорят за пари, други пък чакат да достигнат до средна възраст и да понатрупат пари, за да се консултират с финансови съветници.

Това не е правилният подход, казва МакГа. Според нея младите хора трябва да започнат да мислят за пари отрано.

„Младите нямат пари, но без съмнение това е точното време, когато трябва да помогнем на хората да разберат какво са парите. Тогава навлизат в зряла възраст и започват да изникват различни финансови разходи“.

МакГа споделя още, че е успяла да възвърне контрола върху своите финанси и вече се радва на по-прозрачни отношения с парите.

Вече не гледа с намръщено лице справките от банката, нито се тревожи за бъдещето. Настройката й ще остане същата, дори когато забраната, която си е поставила, падне в края на ноември тази година.

За това време е усвоила полезни финансови навици, които смята да продължи да практикува и занапред.

Описва се като щастлива и по-позитивна. Именно това се случва, когато човек се научи да контролира собствения си живот.

Историята й е удивителна и вдъхновяваща.

А вие готови ли сте да приемете предизвикателството?

Кое ви се струва като най-трудно за преодоляване?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Георги Дацков
# 0
01:11 | 27 November 2016
Обикновено всеки който напусне родната си къща, съответно започне самостоятелен живот, без кой-знае каква подкрепа от роднините, освен морал, започва да мисли по този начин. Това не е нищо ново под слънцето.
една
# 1
08:11 | 26 November 2016
открила топлата вода,аз от години живея така в чужбина,за да мога да сместя нещо за семейството си в БГ.а и не само аз...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg