Закъсняха ли инвеститорите с връщането си на щатския пазар?

948
Закъсняха ли инвеститорите с връщането си на щатския пазар?

Милиони инвеститори потърсиха спасение в нискорискови активи през последните две години и станаха безучастни свидетели на ръст от близо 90% при индексите от техните дъна. Изведнъж облигациите вече не изглеждат толкова сигурни и инвеститорите започват да се връщат към фондовите пазари.

Близо 11-те трилиона долара, които бяха пренасочени към инвестиционни фондове, започват постепенно да се връщат към пазара на акции, пише изданието АР. Дали обаче вече не е твърде късно?

През последните два месеца на изминалата година инвеститорите са изтеглили нетно 23 млрд. долара от облигационни фондове. Перспективите за повишение на лихвите, както и опасения за сигурността на този род ценни книжа бяха основна причина за това.

Тегленето на средства от облигации следва две години на активно пренасочване на около 570 млрд. долара към тези пазари.

Малко инвеститори напълно са възстановили загубите си от началото на спада на пазара от неговия исторически пик през 2007 година. Индексът Standard & Poor's 500 е вече само на 17% от това ниво, въпреки ръста си от последната година и половина.

Обръщането на пазарните настроения водят до това голяма част от инвеститорите да променят нагласата си към риск. Въпреки това обаче, има редица фактори, които внасят риск и трябва да бъдат взети под внимание.

От една страна, най-голямата световна икономика все още се възстановява относително слабо, а от друга, съществува реална опасност от началото на цикъл на повишение на лихвите, което би могло да въздейства негативно върху бъдещото положително представяне на индексите.

Много пазарна специалисти смятат, че съществува реална опасност от известно връщане, или корекция след силното повишение на индексите, което би поставило инвеститорите, влизащи на пазара в момента в неизгодна позиция.

Значително се повишава и пазарния оптимизъм на участниците, приближавайки се до едни не особено здравословни нива. За 19-та поредна седмица се отчита повишение на инвеститорските нагласи от Американската Асоциация на индивидуалните инвеститори.

Индексът S&P 500 се е повишил с 23% от първи септември насам и е при най-високата си стойност от август 2008 година. Той приключи изминалата година с повишение от 15%, с включване на изплащаните от компаниите дивиденти.

От много инвестиционни банки прогнозират ръста на показателя да продължи, като една от тези институции с подобни прогнози е J.P. Morgan. Някои специалисти дори прогнозират нов двуцифрен ръст през настоящата година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg