Залагания за петрол от 120 долара в края на годината

1027
Залагания за петрол от 120 долара в края на годината

Най-големият залог на петролния пазар в момента е за поскъпване на цената на суровината с 20% до 120 долара за барел до края на годината, вследствие на очакванията, че световният ръст ще повиши търсенето на петрол.

Броят на фючърсните контракти, залагащи за цена от 120 долара за барел през декември, са възлезли на 45 502 лота към 21 юли, което е с 4 226 лота повече от втория най-разпространен фючърс за цена от 125 долара.

Откритите позиции при двата контракта са се повишили с 29% през последните четири седмици, според данни на Bloomberg.


Според инвеститорите повишението в цената на петрола през тази година ще превиши прогнозите на някои от най-акуратните в своите очаквания анализатори, поради по-добрия от очакванията ръст на развиващите се икономики.

Бичите залози започнаха да се повишават значително от април насам, когато цената на петрола бе 80 долара за барел.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през септември регистрираха повишение от 4 цента, или 0.8% до 99.87 долара за барел. Цената на суровината отбеляза повишение през последните четири седмици, както и ръст от 26% за изминалата година до средно ниво от 98.36 от началото на годината.

Цената на петрола е с 32% под историческия й рекорд от 147.27 долара през юли 2008-ма година.

Световното търсене се очаква да превиши предлагането през тази и следващата година, поради силното търсене от развиващите се страни.

Средните очаквания на петимата най-точни в прогнозите си за петрола анализатори за последните осем тримесечия, са за поскъпване на цената на петрола с 2.5% до 101.30 долара за барел до края на годината.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg