Защитете портфейла си: Ограничавайте загубите рано

1959
Защитете портфейла си: Ограничавайте загубите рано

Една от основните грешки, които правят инвеститорите, търгувайки на фондовите пазари, е да не ограничават загубите си. Специалистите съветват те винаги да слагат стоп на позициите си на 7-8% от цената на придобиването на даден актив.

В живота си често се застраховаме от настъпването на нежелани събития – правим застраховка Живот, застраховаме домовете и колите си. Няма причина да не застраховаме и инвестиционните си портфейли.

Най-голямата грешка при търговия на фондовите пазари е да нямаме план за „излизане от позицията“.


Стратегията Buy and hold, която вече определихме като една от малкото възможности за инвестиране на БФБ, може да нанесе сериозни поражения на инвеститорите, ако посоката е противоположна на избраната от нас.

Вижте още: Подходяща ли е стратегия „Buy and hold” за инвеститорите на БФБ?

Когато инвеститори мислят за най-печелившите си сделки, те отчитат тези, от които са реализирали печалби. Те често обаче забравят, че сред тях трябва да включат и сделките, които са били закрити със 7% загуби, но са ги предпазили от по-нататъшно понижение в актива с 50%, което е можело да им коства целия портфейл.

На практика да знаете къде е най-доброто място да закриете една позиция е точно толкова важно, колкото да знаете къде да я откриете. Бързото закриване на губещи позиции ви дава възможност да концентрирате вниманието си към други печеливши сделки.

Честа срещана грешка сред инвеститорите е да не закриват позициите си, а дори напротив - да откриват още, докато цената се движи в противоположна на тях посока. Това води след себе си само повече загуби впоследствие, при продължаване на тренда.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg