Защо да изберем фондове, инвестиращи в средно големи компании?

1174
Защо да изберем фондове, инвестиращи в средно големи компании?

За инвеститорите в инвестиционни фондове и тази година стартира с въпроса дали да насочат средствата си към фондове, инвестиращи в акциите на големи компании или на малки. Фондовете, инвестиращи в малки компании, отбелязваха по-добра доходност от големите през всяка една от последните седем години.

Някои анализатори насочват вниманието на инвеститорите към компромисен вариант, а именно влагане на средства във фондове, инвестиращи в средно големи компании с пазарна капитализация между 2 и 20 млрд. долара.

От началото на годината средната доходност, постигната от този род фондове, възлиза на 11%, което е повече от тази, постигната от фондовете, инвестиращи в акции на малки компании в размер на 8.4% и тези в големи компании в размер на 7.6%.

От една страна, инвестициите в средно големи компании премахват някои от "страничните ефекти" на малките такива, свързани с трудното излизане на фондовете от подобни компании поради слабата им ликвидност, което при евентуален спад на пазарите може да доведе до силно негативни ефекти, на фона на силната волатилност на малките компании.

В същото време забавянето на световната икономика се очаква да окаже много по-силно негативно въздействие върху малките, отколкото върху големите компании.

От друга страна пък, инвестирането в прекалено големи компании с относително слаби възможности за ускорени ръстове на финансовите резултати не е сред тези, даващи възможност за очакването на високи доходности от инвеститорите.

Инвестирането във фондове с портфейли от средно големи компании е удачен избор при стартиране на забавяне на ръста на световната икономика, на което ставаме свидетели към момента.

На фона на очаквания ръст на печалбите на компаниите от широкия индекс S&P 500 от 20% през следващите две години, този на печалбата на компаниите от S&P MidCap 400 се очаква да възлезе на 32%. За сравнение, печалбата на малките компании се очаква да нараснат с 29% през следващите две години.

Според анализатори Брет Хамънд от TIAA-CREF не е лошо инвеститорите на щатските пазари да поддържат между 25-30% от портфейлите си в акции на средноголеми компании.

Към края на май в индекса S&P MidCap 400 бяха включени три нови компании - Digital River (DRIV ), Endo Pharmaceuticals (ENDP ) и Equity One (EQY ).

За поскъпването на цените на акциите на средноголемите щатски компании се очаква да допринесат и частните инвестиционни фондове, които през изминалата година набраха капитал в размер на 250 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...