Защо да избягваме активните фондове?

1078
Защо да избягваме активните фондове?

Над 70% от активно управляваните от портфолио-мениджъри големи фондове са се представяли по-зле от индексите, с които са се сравнявали през 2009 година, сочи изследване на State Street Global Advisors.

През 2004 година само 28.8% от големите фондове са победили своя бенчмарк. Нещо повече, проследяването на успешните мениджъри през следващите пет години до 2009 година сочи, че само 0.1% от тях са съумели отново да се представят по-добре.

Това означава, че на всеки 1000 портфолио-мениджъра в тази категория, само един би се представил по-добре от индекса, приет за сравнение през петгодишния период, пише изданието money.usnews.com. Какъв е шансът инвеститорите да познаят кой ще бъде той?

Това, че шансът да се уцели портфолио-мениджър, който да се представя по-добре от пазара е малък, не означава, че инвеститорите трябва да избягват фондове, които се представят по-добре в дългосрочен план.

По-скоро инвеститорите трябва да внимават и да сравняват какво им се иска от тези мениджъри, като комисиона за управление на техните активи.

Всъщност, такава такса се иска за несигурен резултат, най-вероятно дори и по-голяма волатилност, в сравнение с едно пасивно управление и ниски разходи, свързани с търгуване на основни индекси.

Вместо да търсят, кои са най-добрите мениджъри (и да се надяват, че те ще продължават да се представят по-добре от пазара), за инвеститорите би било по-добре да насочат усилията си към това да определят своите финансови цели, както и начините да ги постигнат. Или казано по друг начин върху нещата, които могат да контролират.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg