Защо да не напускате старата си работа?

4603
Защо да не напускате старата си работа?

Когато дълго сте работили на едно място, то най-вероятно сте близо до момента, в който ви се иска промяна и мисълта за нова работата все по-често ви спохожда.

Преди да захвърлите с лека ръка старата такава, обаче помислете за плюсовете и минусите. И докато първите са много по-лесни за откриване, ето някои от минусите за които може и да не си давате сметка.

1. Най-вероятно ще сте на пробен период

Това по своята същност не е лошо, защото дава шанс за двустранно опознаване, на работещия и работодателя. През този период можете да се откажете, ако работата не отговаря на вашите предварителни очаквания, без това да има негативни последствия.

В настоящите условия обаче и на пазар, доминиран от работодателите, много често се злоупотребява с този пробен период. Традиционно през това време условията на работа по отношение на заплащане и на ползване на привилегии от страна на работника са значително по-лоши.

В същото време много работодатели се възползват и злоупотребяват с това, като по икономически съображения непрекъснато освобождават наетите на пробен период след три месеца, и ги заменят с други (особено за длъжности не изискващи специфични умения и квалификация).

В тази насока, ако разчитате на точно определено предложение, за да напуснете сигурното си работно място с предложение за пробен период и то относително по-дълъг помислете отново и имайте и план „Б".

2. Трябва отново да се доказвате

Ако имате извоювани позиции на старата си работа след дългогодишен опит и усилия, не смятайте, че това автоматично ще се прехвърли и на новото ви работно място.

Там ще трябва да започнете да се доказвате от „нула", като ще трябва да мине определен период преди да достигнете определени привилегии и доверие от страна на мениджмънта.

Хората често не си дават сметка за този факт, както и за усилията, необходими им да достигнат до нивото, което вече смятат за минимум за своите възможности.

3. Нови колеги, нови проблеми

Може да ви се струва, че познавате до болка колегите, с които работите и да ви се иска да смените работната среда с „по-добра", но отиването на ново място не го гарантира. Просто ще ви е необходимо време, за да разберете, че новите колеги имат други, или същите „трески за дялане", като старите.

4. Добре е да търсите перспективен сектор

Ако сте решили да сменяте напълно работата си и да се прехвърлите в друг сектор, гледайте това да е развиващ се такъв с добри перспективи. Така ще имате възможност, както за растеж, така и за по-малко конкуренция за работното място, ако отрасълът е в начален стадий на развитие.

Насочването към замиращи сектори може да означава, че ще останете безработни в дългосрочен аспект.

5. Перспективи

Често компаниите привличат, или крадат кадри с обещания за „добри перспективи". Преведено на езика на работещия това може да означава, години на работа при същите или по-лоши финансови условия от достигнатите на старата длъжност.

Също така, трябва да се има предвид каква е политиката на компанията по отношение на повишение на заплатата.

Ако в предишната ви компания тя се е повишавала, примерно, с 10% на година, то ще трябва да работите поне няколко години на новото място, за да знаете какво да очаквате и дали там финансовото стимулиране е сред практиките към персонала и в какви размери.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
14:10 | 21 October 2011
в статията се казват много истини,но бих ги приел ако си високопоставен служител в досегашната си компания.ако си млад и тепърва се доказваш,не виждам защо трябва да стоиш повече от една година в една компания ако там нямаш възможност да се развиваш,не ти расте заплатата и отгоре на всичко вършиш само гадории и никой не те зачита и оценява.....
Gnowewa
# 1
21:10 | 18 October 2011
Напротив,не се страхувайте да промените живота си,ако имате късмет,ако сте достатъчно мотивирани да напуснете старата си работа,където са решили,че могат да ви правят на маймуна,да работите по16 часа на ден и да не ви плащат адекватно,няма нищо страшно да напуснете,нищо че ще бъдете "новият служител",но ще откриете нови хоризонти,нови колеги,ако сте умен,ще успеете бързо да се впишете в новия колектив и да успеете да се докажете!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...