Защо да не се инвестира във взаимни фондове?

2161
Защо да не се инвестира във взаимни фондове?

Често инвеститорите са съветвани да инвестират във взаимни фондове, защото така средствата им ще бъдат управлявани от професионални портфолио-мениджъри, които знаят и могат много повече. Освен това ще спестят време, средства и усилия.

Това обаче не е съвсем така, според Марк Хебнер, изпълнителен директор на управляващо дружество Index Funds Advisors .

Според него повечето от взаимните фондове се представят по-зле от индексните фондове.

Освен това те излизат на инвеститорите по-скъпо, както по линия на по-високи такси,  утежнявани от значителен по размер средства за възнаграждения на портфолио-мениджърите, така и по направление на по-слаба възвращаемост.

Причината за по-слабото им представяне е, че дори и да се управляват от добре образовани мениджъри, с огромни по размер бюджети за изследвания и анализи, на тях им е трудно непрекъснато да изпреварват пазара, поради това, че се конкурират с други добре образовани мениджъри, които често застават срещу тях.

Когато срещу вас застават други добре образовани и опитни портфолио-мениджъри, то шансовете да спечелите са почти толкова големи, колкото и да загубите.

В дългосрочен план само малка шепа фондове са успявали да се представят по-добре от пазара, а шансът да уцелите точно тях на фона на огромното предлагане на фондове, е изключително малък.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
19:04 | 17 April 2011
В България понятия като капиталов пазар, фондова борса, акции на публични дружества, валутен пазар и финансови пазари са познати от сравнително скоро. Няма нищо по-хубаво от професионалното управление на лични финансови инструменти. В различните видове фондове има значителни разходи, които намаляват печалбата. Написаният коментар, разбира се, че не е препоръка за инвестиционно решение.
ghost
# 1
02:04 | 17 April 2011
Не е така - в БГ са "велики" :) Особено някои ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg