Защо дългосрочното инвестиране е по-добрата стратегия?

1433
Защо дългосрочното инвестиране е по-добрата стратегия?

Днес отвсякъде ни заливат със стратегии, обещаващи огромни печалби и нисък риск. В повечето случаи обаче това се оказват празни приказки, които с нищо не ни помагат, коментира Investopedia.com.

Ако тези стратегии наистина са толкова непоклатими, тогава как става така, че взаимните фондове, например, правят големи печалби, докато тази на средния инвеститор е много по-малка? Отговорът е прост – фирмите за финансови услуги печелят, дори когато вие губите.

Цифрите не лъжат

Според анализ на Dalbar средният индивидуален инвеститор в отворен взаимен фонд в САЩ е постигнал възвращаемост от 3.9% на година през 20-годишния период до 31 декември 2005 г. В същото време средната годишна възвращаемост на индекса S&P 500 е била 11.9%.

Според анализа средният инвеститор е купил дялове от взаимен фонд, които е държал средно 4.3 години. И това е било през добрите времена, докато през периодите на мечи пазар срокът е спадал до 2.5 години. И в двата случая обаче можем да направим извода, че хората не разбират смисъла на дългосрочното инвестиране.

Идеята да продадеш дяловете от фонд, които имаш, за да си купиш такива от по-добър, идва от убеждението на хората, че могат да постигнат успехи, само ако изберат “най-подходящия фонд”. А в търсенето на най-подходящия такъв те гледат най-вече историята на фонда. Класически тип грешка е, когато хората видят някъде, че даден фонд е оценен с пет звезди в определен сектор на икономиката (например технологии) и има добри отзиви от анализаторите, тогава те веднага решават да продадат дяловете си от фонда, който в момента притежават, за да си купят такива от “модерния”.

Но това, което много хора не осъзнават, е, че данните, които гледат, вече едва ли са актуални. Докато те разберат за въпросния фонд, вече е минало доста време и тези, които са направили големите пари от него, вече са ги направили – преди седмици, месеци, година. Такива фондове бързо стават надценени и по времето, по което са масово популярни, периодът е по-добър за продаващите, отколкото за купуващите.

Не губете кураж заради един лош период

Дори и Уорън Бъфет има неуспешни периоди. Но важно е да знаем, че една лоша година не означава, че стратегията, която сме следвали, непременно е била лоша. Пазарът се мени постоянно. Могат да се появят всякакви фактори извън нашия контрол, които да ни провалят – войни, тероризъм, политически проблеми. Ако инвестираме в дългосрочен план, това ще бъдат само малки временни спънки по пътя.

Дългосрочната стратегия е ваш приятел

В краткосрочен план не е възможно да предвиждаме събитията на пазара, но за по-дълъг период от време това е постижимо.

Освен това, ако погледнете който и да е от по-важните пазарни индекси, ще видите, че в период от 20 години равносметката е покачване.

Изгответе си план

Не разчитайте на случайни успехи, действайте като професионалистите – поставете си една дългосрочна цел и си изберете подходяща стратегия. Мислете за инфлацията, разчитайте на изпитаната теория за диверсификация и нискорисково инвестиране и това ще ви осигури успех след известно време.

Ако скачате от една модерна стратегия на друга, може да навредите много на портфейла си, докато ако се придържате към дългосрочна такава, ще имате по-голям успех или поне със сигурност няма да можете да си нанесете такава вреда. Освен това едно е сигурно – тази стратегия със сигурност е много по-малко стресова!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg