Защо фонд мениджърите рискуват твърде много?

1293
Защо фонд мениджърите рискуват твърде много?

Много инвеститори са пасивни и пренебрегват често некачественото управление на фондовете, в които са вложили парите си. Проучване на германски университет доказва преобладаващото, но често срещано явление на инвестиране в лидерите от предходната година, като очакванията са доброто им представяне да продължи.

Инвеститорите са впечатлени от старите печалби и продължават да вземат решение, базирайки се на тях. Това означава, че за да привлекат нови клиенти всяка година, фонд мениджърите имат нужда да покажат по-добри резултати от преди година. Това често води до поемането на над средния риск, което може да е добре при бичи пазар, но също може да бъде пагубно при мечи.

Когато оценяват фонд, инвеститорите е важно да запомнят, че "миналите резултати не гарантират бъдещи такива".

Поради факта че инвеститорите неохотно сменят фондовете, дали заради разходите или обикновена апатия, мениджърите имат възможност да поемат прекомерен риск с управляваните средства, за да привлекат нови клиенти.

В тези случаи те отстъпват позиции, защото не получават това, което са искали или очаквали за съответния риск на фонда. Основен принцип на честна игра в този бизнес е, че хората не трябва да губят пари от поемането на риск, за който не са се съгласявали.

Въпреки всичко, точно това е, което се случва в индустрията, когато набирането на нови клиенти стои пред интересите на настоящите инвеститори.

Процесът може да е и обратен - успелите мениджъри да станат твърде предпазливи. Веднъж фондът като е набрал силна клиентска база, мениджмънтът може да стане твърде отбранителен и да се фокусира да не изостава от пазара. За инвеститори, търсещи активен мениджмънт и пазарни възможности, това не е мисленето което искат.

Твърде много фонд мениджъри се сравняват с индекси или други фондове и се опитват да ги бият. Но това, което трябва да е от значение е дали средствата се управляват със съответния риск на фонда. Вземането на няколко процентни пункта повече в добри времена не е утешение, ако печалбите от последните години бъдат загубени когато пазарът се обърне.

Инвеститорите не трябва да забравят, че една от тайните, пазени в индустрията, е че малко са тези, които успяват да бият индекс за дълъг период от време. Поради тази причина, често е по-добре да се инвестира в продукт, който просто следва пазара.

В допълнение е важно да се знае как мениджмънтът е възнаграждаван. Ако зависи от това колко средства привличат, всички горни опасности са налице. В резултат, инвеститори, които са търсили нисък или среден риск, може да завършат със средно-висок или дори агресивен портфейл.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg