Защо хората не управляват добре личното си богатство?

2977
Защо хората не управляват добре личното си богатство?

Кои са причините мнозинството от хората да не управляват добре личния си инвестиционен портфейл? А кои са причините много хора дори да не се замислят над това и въобще да не управляват инвестициите си?

Отговорите на тези въпроси сигурно са много и най-различни, но според мен, основните причини за провал във финансите са следните три: липса на ясно дефинирани цели, липса на добро обучение и неумение да се контролират емоциите, когато управляваме парите си.

Много от хората не знаят финансовите си цели. Дори и тези, които търгуват на финансовите пазари често пъти не дефинират какво точно искат от пазара. И като не знаят какво искат, повечето инвеститори нямат ясен план какво да правят - към кои пазари да се насочат, колко риск да поемат и колко често да търгуват.

И често поради това, че не знаят какво да правят, те не се решават да затварят позиции на загуба, когато тенденцията е надолу и държат акциите си по време на низходящ пазар и гледат как портфейла им пада с 50% или 70%. Много от хората пък дефинират целите си по такива начини, че ги правят невъзможни за постигане. Например, много хора искат с 200 или 500 лв. да спечелят десетки хиляди за кратко време на валутния пазар и като резултат от това, поемат много риск (отварят големи позиции) и сметката им бързо се нулира след няколко погрешни сделки.

Втората причина за провал е свързана с липсата на добро обучение. Често пъти хората приемат, че ако „изкарат" един университетски курс по финанси, знаят достатъчно, за да управляват парите си. Само че инвестирането на борсата се подчинява на правила, които ги няма описани в стандартните курсове по финанси и инвестиции. Други пък, заради липсата на знания, никога не започват да инвестират и да гледат на парите си като на инвестиционен портфейл. Така, като не започнат навреме, те се лишават от голямата сила на парите да растат във времето (да се капитализират и да се увеличават с геометрична прогресия), дори докато спим.

И на трето място, голяма част от хората започват да инвестират и имат много познания за финансовите пазари, но се провалят в това постоянно да се поддържат в топ-емоционално състояние. Те позволяват няколко загуби да ги ядосат, разочароват или подтиснат - емоции, които водят до стрес и до следващи неуспешни инвестиционни решения.

Какво ви трябва за да бъдете успешни на финансовите пазари и да управлявате ефективно вашия инвестиционен портфейл? - Необходимо е просто да направите обратното на посочените по-горе причини за провала. Поставете си ясни цели какво искате от пазара, знайте какво е реалистично да постигнете и направете ясен план, който да следвате - както за целия си портфейл, така и за отделните сделки или инвестиционни решения, които взимате.

Осигурете си качествено образование и напътствия от инвеститори с опит и почнете да инвестирате навреме - още сега, за да печелите от нарастването на парите във времето.

И на последно място - научете се как да контролирате емоциите, които изпитвате, така че да не позволите те да определят вашето състояние, когато взимате инвестиционни решения. Като овладеете техники, с които винаги да сте уравновесени и в топ-състояние, резултатите ви значително ще се подобрят - не само в инвестирането, но и във всяка друга област от вашия живот.

Автор: Александър Николов, порфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, инструктор бизнес семинари в Ликора ООД


Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
13:04 | 4 April 2011
Добър материал за инвестиционните възможности. В периоди на възходящи тенденции на капиталовите пазари, какъвто без съмнение е и настоящия, е сравнително лесно всички да постигнат добра доходност от инвестициите си в акции. Управляването на паричните средства е начин да се реализира максимална печалба от тях.
"портфейлен мениджър"
# 1
09:04 | 2 April 2011
Един Sofix не можете да победите! Защо да ви даваме парите си?
krasi
# 2
09:04 | 2 April 2011
Вместо да поучавате хората, как ще обясните вашето трагично управление на парите на инвеститорите в Адванс Инвест, например? Как ще обясните, че се представяте под пазарните индекси? Нали сте експерти и умеете да управлявате парите!?
инвесторката
# 3
20:03 | 24 March 2011
точно този дето не може неговите си пари, които няма да управлява тръгнал да ми разправя, свършиха се балъците и нямат и пари г-н Николов
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg