Защо и кога плащаме по-високи автомобилни застраховки?

2804
Защо и кога плащаме по-високи автомобилни застраховки?

Можете да се смятате за добър шофьор, но вашият застраховател да е на друго мнение.

Дори и най-добрите шофьори на света получават глоби за превишена скорост или биват замесени в произшествия.

И макар почти винаги да намирате вината в друг, в крайна сметка, произшествията започват да тежат на досието ви и да предопределят по-висока премия, която да плащате при сключване на автомобилни застраховки.


Шофьорите с достатъчно на брой произшествия влизат в графата на застрахователите „рискови" (системата "бонус-малус" все още не работи реално в България).

Влезлите в тази графа могат да очакват да плащат значително по-високи премии при застраховането, като приближавайки се все повече до практиките в развитите страни, тази премия би могла да нарасне до три пъти (както е например в САЩ).

Според Лорета Уортърс, видепрезидент на Застрахователния Институт в САЩ шофьорите спадат в една от следните категории:

Предпочитани - шофьори с изключително чисто досие, които получават най-добрите условия и ниски цени при своята автомобилна застраховка.

Обичайни: средният шофьор с нормално и добро досие.

Нестандартни: млади, неопитни шофьори с малка история и такива с много глоби и инцидентни, или история на шофиране в пияно състояние. Това са високо-рисковите шофьори.

Има и четвърта група, които трудно биха намерили застрахователна компания, която да се съгласи за ги застрахова.

Има някои фактори, които дори и да не ви поставят в групата на високо-рисковите шофьори, могат да доведат до повишение на застрахователната премия.

Сред тях са лоша кредитна история. Дори и официално застрахователят да не може да ви откаже да ви застрахова, заради това, че сте в групата на ненадежните платци, които не обслужват своите задължения, това в бъдеще все повече може да натежава върху цената, която ще плащате (особено при разсрочване на застраховката).

Младите шофьори също плащат значително по-високи премии в развитите страни от средното за страната, като тази тенденция все повече ще се усеща и у нас. За млади шофьори се възприемат обикновено тези на възраст под 25 години.

Тип професията. Ако професията ви изисква повече шофиране, това увеличава рисковете за произшествия и в развитите страни се таксува с по-високи застрахователни премии. Това важи за разносвачите и професионалните шофьори.

Тип колата. Шофиращите определени типове автомобили, отличаващи се с висока мощност, плащат по-високи застрахователни премии.

Какво можете да направите?

Макар застрахователите да работят изключително усилено за създаване на единна система от база данни, тя все още не е напълно изградена.

Ако застрахователят ви иска по-висока премия, защото имате история при него и е преценил, че сте по-рисков, можете да се обърнете към друг.

Поддържайте чисто шофьорско досие. Застрахователните компании могат да си затворят донякъде очите, ако сте бил „изряден" шофьор през последните няколко години.

Различните застрахователи могат да гледат различен период от време назад, но най-често те достигат до пет години.

Избирайте си автомобила внимателно. Въпросът е не само да можете да си позволите мощно возило, но също така и да можете да плащате застраховката му. Проверете какви са премиите за модела, който сте си избрал още преди да го закупите.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hatake
# 0
14:01 | 25 January 2013
The accident of finding this post has bigrehtned my day
Стас
# 1
14:12 | 14 December 2010
Бонус-малус системата е нещо много добро. Мисля, че от година се говори за въвеждането и. Сега със сигурност ще мине време докато заработи коректно. Важното е че е направена първата стъпка. Както КФН направи и много други важни стъпки. Със сигурност се повишава доверието в тази институция.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg