Защо инвеститорите се представят по-зле от пазара?

1676
Защо инвеститорите се представят по-зле от пазара?

За последните две десетилетия индексът Standard & Poor’s 500 е носил средна годишна възвращаемост на инвеститорите от 9.2%. В същото време средната доходност на индивидуалния инвеститор е в размер на 5% годишно.

Изоставането на инвеститорите зад доходността на широкия индекс е известно като феномена „инвеститорски гап“. През изминалата година той е бил в размер на 6.9 процентни пункта.

А какви точно са причините за това инвеститорите да изкарват много по-малко от това, което биха изкарвали при пасивно инвестиране в индекса? Ето някои от тях дадени от финансовите специалисти от изданието marketwatch.com.


Инвеститорите са неопитни

Възприятията, че инвеститорите ще правят разумни избори и ще се държат рационално след преминаването на обучения и дисклеймъри са тотално неоправдани.

Един от основните недостатъци на инвеститорите е породен от техните емоции, за което никой не ги подготвя. Сблъсъкът на силни емоции при излизането на пазара често ги мотивира и кара да вземат грешни решения.

Инвеститорите срещат трудности при самооценката си, което ги кара да са свръхуверени в собствените си способности, както и свръхуплашени при първите по-сериозни загуби.

Втораченост в портфейлите

Изследвания сочат, че колкото по-често следите портфейлите си, толкова по-голям е шансът да търгувате повече и по-често, което ви прави по-податливи на грешки и в позицията да плащате повече за комисиони.

В тази насока брокерските фирми хвърлят много усилия и ресурс в това да ви накарат всячески да търгувате колкото може повече.

Това, че можете да победите пазара, е най-голямата лъжа, която ви се внушава от Уолстрийт.

Нямате план за действие

Инвеститорите, които имат подробен, ясно разписан план, който следват, с много по-малка вероятност ще се впуснат в непремислени и неразумни търговски сделки. Трябва да имате правила, които да следвате и стратегия, която да докаже с времето, че е печеливша.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg