Защо когато растат приходите, растат и разходите?

1491
Защо когато растат приходите, растат и разходите?

Една от основните причини хората да искат да се развиват в службата си, както и да сменят работа си, е стремежът към по-добра заплата. Необяснимо на пръв поглед обаче- тя се оказва също толкова недостатъчна, както и предишната. Всъщност причина има- с новата длъжност, новите ви доходи, се появяват и нови разходи, за които може би е по-добре да помислите, преди да приемате каквото и да е предложение.

1. Новите дрехи.

Нова, по-висока позиция- вероятно и повече ангажименти, свързани с важни клиенти за фирмата, с корпоративни събития или прочие. Ако досега сте ходили с джинси и единственият ви костюм е този, с който сте отишли на абитуриентския си бал или сватбата, напълно възможно е, че ще имате нов, при това немалък, разход. Не забравяйте и обувките, аксесоарите и т. н. В общи линии колкото по-голяма и престижна е фирмата, толкова по-големи ще бъдат и разходите ви.

2. Дреболиите.

По-висока длъжност- повече разходи за дреболии. Можете да очаквате по-висока сметка за мобилния си телефон, независимо дали имате служебен. Просто той не винаги ще ви е под ръка, може би ще надсрочвате лимита му или просто ще бързате. Вероятно ще ви се наложи и да отделите повече средства от личния си джоб за по-скъпо кафе или цигари- просто постът задължава. А и всеки се увлича в дребни разходи, които по-рано не е правил- нова чашка за кафе, бонбони на бюрото.

3.Транспорт.

Нова работа- по-добра заплата, на ново място. Възможно е разходите ви за транспорт да намалеят, но и да скочат драстично. Не става дума само за билетчето от левче, но и за такситата, които ще ви се наложи да ползвате в случай на закъснение. Ако пътувате със собствена кола преценете дали новата заплата е достатъчна, за да покрива по-големи разходи за бензин. Нищо чудно заради новата позиция и честото ви придвижване с кола да се увеличат и разходите за миене и поддръжка.

4. По-големи представителни разходи.

Колкото по-високо сте в йерархията на фирмата, толкова по-големи разходи ще правите за посрещане на рождени дни, различни събития. В крайна сметка- глупаво е точно шефът да черпи по едно сокче и банална торта.

5. Образование.

Може би с новата позиция ще откриете определени трудности, които ще трябва да преодолеете с четене на материали и периодични издания във вашата сфера- разход, който никоя фирма няма да и поеме. Може да ви наложи и посещавате курсове, което също е свързано с определена сума.

Това са само някои от примерните насоки, които да ви обяснят защо по-голямата заплата не винаги означава това, което мислите. За съжаление малцина са героите, които успяват да запазят разходите си на нивото, на което са били преди повишението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg