Защо най-умните хора си правят труда да искат съвети

6293
Защо най-умните хора си правят труда да искат съвети

Нещо ви кара да се чувствате некомфортно. Може да е голямо или пък нещо незначително, но знаете, че е важно. Усещате, че искате да направите промяна в начина си на живот или пък да промените подхода си, но не знаете как.

Накрая решавате да попитате най-добрите си приятели какво мислят по въпроса. Всъщност, вие искате да се уверите, че те ще ви кажат, че не сте луди да мислите по този начин.

Когато приятелите ви потвърдят мислите ви, това ви изпълва с приятно усещане. То е по-добро от това, което изпитвате, когато някой ви казва какво точно да направите. Проблемът тук е, че колкото повече приятелите ни потвърждават това, което мислим, толкова повече ние сме приклещени като хамстери в колело. От тези модели на поведение няма бягство.

Естествената тенденция е да отхвърляме съветите на другите, които не кореспондират с нашите планове и възгледи.

Често обаче най-ценното оръжеие за подобряване на живота е като се научим да бъдем отворени към различни перспективи.

Ето няколко съвета, които да разширят мирогледа ви и да ви направят по-мъдри:

1. Повтаряйте тази мантра: "Моето име е....... и аз не знам всички отговори".

Започнете да се чувствате комфортно с факта, че не знаете всички отговори. Изследвания сочат, че хората не обичат да казват "Не знам", дори когато това е без значение. Такава е психологическата настройка. Да си възрастен е сложно, но това не означава, че трябва да знаем всичко.

2. Знайте, че само умните хора искат съвет.

Хората често се колебаят да искат съвет, тъй като мислят, че това ще ги направи да изглеждат нелепо - сякаш не разполагат с умствения капацитет сами да стигнат до извод.

Изследвания сочат, че грешим. Хората, които търсят информация и нови идеи, се възприемат като по-любознателни. Особено тогава, когато задават интересни въпроси.

3. Помогнете на другите да ви помогнат.

Дайте на съветниците си това, от което се нуждаят, за да ви дадат добър съвет. Един добър домакин на парти съобщава на гостите си какво се празнува, къде е партито и кога да дойдат.

За да получите добър съвет, опишете адекватно ситуацията с достатъчно детайли, за да избегнете двусмислие. Използвайте емоционални думи, за да опишете ситуацията. Не карайте съветника си да предполага.

Конкретизирайте типа съвет, от който се нуждаете. Искате да направят нещо или да ви кажат какво мислят.

4. От опит глава не боли

Бъдете в очакване, че трябва да толерирате някои предизвикателства. Понякога, за да получите желания опит, се налага да изпитате болка. Доказано е, че краткосрочните трудности водят до по-желани резултати в дългосрочен план.

5. Попитайте първо непознат.

Ако нямате куража да попитате приятел, направете собствено изследване на самите себе си, като попитате първо непознат.

Самооценката ни винаги е необективна. Когато попитате непознат и той ви даде отговор, който не очаквате, няма да се засегнете така, ако същият отговор дойде от приятел.

Непознатият няма идея какви са вашите навици, не е наясно с лицата, които участват в казуса, който му представяте. Той има мнение и то идва от един друг ъгъл, който за вас представлява интерес.

Скорошно изследване сочи, че общуването в писмена форма с непознати притежава потенциала да намали желаната доза болкоуспокояващи средства от пациенти, претърпели операция.

6. Припомняйте на приятелите си, че ако "видят нещо", трябва да "ви кажат нещо".

Окуражавайте приятелите си да ви посочват слепите петна. Позволявайте им редовно да представят своята перспектива за нещата - гледна точка, която вие не сте взели предвид.

Много изследвания на психолози сочат, че хората около нас са много по-точни при даване на оценки за определени събития, които ни се случват, отколкото ние самите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...