Защо скъсяването на акции е кървав спорт?

2396
Защо скъсяването на акции е кървав спорт?

Ако сте били скъсили акциите на Motorola Mobility, oбявената вчера сделка, при която интернет гигантът Google ще закупи мобилния бизнес на Motorola на цена с 15 долара на акция по-висока от пазарната (63%), е най-пресният пример за това, че скъсяването на акции не е лесна работа, пише щатският инвестиционен консултант Джошуа Браун в своя финансов блог.

Според него тя може да бъде добавена към списъка от причини по-долу, който показва, че скъсяването на акции е кървав спорт:

1. Като цяло пазарите са склонни да вървят нагоре в дълги периоди от време.

2. Математиката трудно оправдава "големия удар" - ако една акция от 2 долара стане 10, значи цената й е нараснала петорно, но сте скъсили и цената падне от 10 долара до 2, това са само 80% доходност.

3. Точно когато нещата започнат да се развиват добре в посока надолу, правителствата имат склонност да се намесват със "специална помощ", спасителни средства и дори забрани за къси продажби.

4. Инвеститорите не са толкова ядосани, когато имате дълги позиции и пазарът пада, но са бесни, когато имате къси позиции, а те изпускат ръста.

5. Най-добрите позиции за скъсяване бързо се претрупват, което предотвратява лавинообразния спад, който най-лошите акции заслужават.

6. Вземането на акции назаем може да се окаже голям проблем, особено когато има лихвен процент за акции, които се намират трудно.

7. Скъсяването на инвестиции с дивидент или някакъв вид разпределяне на доход, означава човек да се занимава с "отрицателно кери". Дори най-великата сделка на Джон Полсън означава, че той е трябвало да плаща застрахователни премии по портфейла си от CDS-и, докато изчаква да види дали е прав.

8. Трудно е публично да се радвате на победата. По-вероятно е да бъдете разследван и публично заклеймен, затова че сте спечелили от къси продажби, отколкото да бъдете поздравен, затова че сте проучили добре дадена компания.


 

4. Инвеститорите не са толкова ядосани когато имате дълги позиции и пазарът пада, но са бесни когато имате къси позиции, а те изпускат ръста.

5. Най-добрите позиции за скъсяване бързо се претрупват, което предотвратява лавинообразния спад, който най-лошите акции заслужават.

6. Вземането на акции на заем може да се окаже голям проблем, особено когато има лихвен процент за акции, които се намират трудно.

7. Скъсяването на инвестиции с дивидент или някакъв вид разпределяне на доход означава, човек да се занимава с "отрицателно кери". Дори най-великата сделка на Джон Полсън означава, че той е трябвало да плаща застрахователни премии по портфейла си от CDS-и, докато изчаква да види дали е прав.

8. Трудно е публично да се радвате на победата. По-вероятно е да бъдете разследван и публично заклеймен за това че сте спечелили от къси продажби, отколкото да бъдете поздравен за това, че сте проучили добре дадена компания.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...