Защо златото може да поскъпне до 2 500 долара?

2278
Защо златото може да поскъпне до 2 500 долара?

За златото се говори много през последните месеци на фона на поскъпването му до нови исторически рекорди и силното му поевтиняване впоследствие.

И докато някои инвеститори и анализатори започват да се опасяват от балонизиране при благородния метал, то други говорят за по-нататъшно поскъпване на суровината.

И докато балонизирането на един актив е свързана с това огромен брой инвеститори да го купуват без да са убедени в стойността му, а само поради емоционални фактори, то при златото има редица, такива, които са чисто финансови.

Ето и някои от тях дадени от специалистите от изданието Investopedia.com, в подкрепа на това, че цената на златото не се е балонизирала.

На първо място въпреки силното поскъпване на суровината и достигнатите нови исторически максимуми, то все още е под нивата от януари 1980 година, когато с отчитане на инфлацията се е търгувало при 2 400 долара за унция.

На второ място огромния дълг на Фед е неразрешим без резерва да продължи да печата пари, което неимоверно ще е инфлационно огнище, спасението от което ще се търси в благородния метал.

Освен това златото се купува от инвеститорите до голяма степен с чиста застрахователна, или хеджираща цел, което означава, че силното му търсене ще продължава, докато е налице глобална икономическа и политическа нестабилност.

Основни купувачи на злато са не търговците и производителите на бижута - а централните банки, които разполагат с огромни по размер резерви, все по-голяма част от които могат да преминават в злато.

На следващо място, предлагането на злато е ограничено и не може да се отговори на евентуално нарастващо търсене на метала по друг начин освен с повишение на цената.

Редица европейски страни са в изключително тежка финансова криза, като малко са симптомите, че планираните структурни реформи ще бъдат спазени и ще доведат до излизане от кризата.

Такава една по-продължителна криза на „стария континент", най-вероятно ще продължи да оказва възходящ натиск при цената на златото.

Огромната задлъжнялост на САЩ и годишен дълг от около 1.5 трлн. долара, или 10% от БВП на страната може да тласне водещата световна икономика по „европейския път".

Два пъти през последните 100 години - през 1933 и 1980-та година съотношението DOW-злато е достигало 1/1. Някои специалисти изразяват мнение, че подобно нещо може да се случи отново, като двата актива да се срещнат някъде по средата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

F1
# 0
12:09 | 8 September 2011
ako garciq obqvi falit zlatoto 6te dostigne mnogo po golemi niva.
F1
# 1
14:09 | 1 September 2011
AKO PROGNOZITE ZA FALIT NA GARCIQ IZLQZAT VERNI ZLATOTO 6TE SKO4I NA MNOG PO GOLQMA CENA.
Дани
# 2
15:08 | 30 August 2011
Да но през 1982г. цената му е вече е бил 2 пъти ниска в сравнение с 1980. Така, че може и да скочи до 2400, но по тази логика, след това е много вероятно тази цена да падне 2 пъти в 2013г. и да се задържи дълго на цена около 1000-1200 долара
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg