Жена инвеститор съветва: Влагайте в имоти, не в обувки

7412
Жена инвеститор съветва: Влагайте в имоти, не в обувки

Историята на Нели Галан започва в Куба през 1960 г. и все още не е приключила. Тя и семейството й емигрират в Съединените щати и започват живота си от нулата.

Нели вижда колко усърдно родителите й работят и следва примера им. Това, което тя нарича "имигрантска нагласа", определя всичко, което прави след това. Тази нагласа играе важна роля в професионалните й успехи.

Галан започва като стажант в телевизията, което я вдъхновява да продължи кариерата си на малкия екран. След години тя не спра да се развива, като основава собствена продуцентска компания със стотици успешни предавания, което я превръща в първата латино-американка президент на Telemundo Entertainment. Кариерата й й осигурява и участие в шоуто на Доналд Тръмп “Асистентът”.


Тя слага началото на неправителствената организация "Движи се напред!" с мисията да подготви повече латино-американки за предприемачи. Докато работи с тези жени, научавайки историите им и техните предизвикателства, Галан публикува книга, с която да достигне до още повече хора.

Трудът й е публикуван през май. Вдъхновяващият мемоар разказва за това как Галан усъвършенства себе си като предприемач, активист и майка. Тя започва с идеята да насочи спестяванията си към покупката на недвижимо имущество вместо да губи парите си в покупката на обувки и да живее извън пределите на възможностите си.

Ето съветите й към останалите жени, решили да се гмурнат в океана, наречен "Успех":

"Всичко започва с това, което обичам да наричам "държа се така, сякаш". Това означава, че когато съм сред група мъже, например, и се опитвам да набера капитал, вместо да прибягвам до тих и покорен женски глас, аз канализирам енергията на толкова много от шефовете, за който съм работила, че действам така, сякаш аз съм една от тях. Знам, че това може да звучи налудничаво, но е почти като актьорското майсторство. И винаги работи", споделя Галан, опитвайки се да обясни как една жена може да намери мястото си сред мъжете.

"Що се отнася до това как жените могат да получат по-голямо парче от пая, ще споделя един съвет, който веднъж получих от предишен работодател: когато се опитвате да наберете капитал, винаги искайте най-малко два пъти повече, от което мислите, че трябва получите. Започнете от позиция, която показва, че отказвате да намалите цената си", съветва още инвеститорът.

"Все повече и повече жени днес се събуждат и осъзнават, че няма партньор, шеф, фирма или позиция, която ще ги спаси, и че те трябва да заемат водеща позиция и да станат самостоятелни. Наистина се случва и това е едва началото", смята тя.

"Може да работите безплатно или за по-малко пари, когато се опитвате да получите достъп до нова фирма, най-често чрез стажантска позиция. Както всички знаем, амбициозните сред нас започват тези стажове или доброволни позиции и с течение на времето, се изкачват в йерархията. Става въпрос дали имате желание да отделите време, за да поставите основите на нещо по-голямо, за което аз винаги съм “ЗА” - така Галан отговаря на въпроса трябва ли да работим безплатно или за по-малко пари.

"Друг случай, когато може да се работи безплатно или за по-малко пари, е ако сте ентусиазиран да научите нещо ново, или в област, в която не знаете абсолютно нищо. В такъв случай можете да се примирите и да се въоръжите с търпение", съветва тя.

"Имигрантите, по необходимост, винаги трябва да се адаптират към промените, просто защото трябва да оцелеят. Тази естествена гъвкавост ги прави чудесни предприемачи". Това, според Нели Галан, е една от ползите на имигрантското мислене.

И продължава: "Те (имигрантите) живеят с мисълта, че ако искат да успеят, трябва да го направят сами. Това е техният начин да се справят с неизбежните възходи и падения на живота. Имигрантите не вярват в чудеса, а вместо това са склонни да бъдат по-устойчиви и решени да преодолеят неуспехите. Несигурността е част от живота".

"Когато тръгвате по собствения си предприемачески път, вземете част от тази ценностна система: упоритост, смирение, гъвкавост и сътрудничество", съветва Галан.

А как жените да овладеят гнева и безсилието? "В течение на годините и по време на кариерата си съм имала случаи, в които трябва да бъда твърда и дори направо трудна за колегите и дори за някои работодатели.

Вярвам, че има една тънка линия между истеричното и увереността. Силно вярвам в това, че трябва да съществуват граници, да знаем предела на собствените си възможности, кое е правилно и кое е грешно, на работното място и извън него", казва жената инвеститор.

Въпрос: Нека поговорим за баланса между семейния живот и професионалния, и печеленето на пари, особено при самотните родители. Почти невъзможно е да ходите по-рано и да оставате до късно на работа, ако имате деца. Как родителите могат да останат конкурентоспособни?

"Знам, че балансът между работата и личния живот може да бъде предизвикателство за много, особено за самотните родители. Напълно го разбирам. Но икономиката доста се е променила и вече не определя нашите графици", споделя Галан относно баланса между семейния и професионалния живот.

"Отминаха дните на работата от девет до пет. Днес жените могат да правят пари от онлайн търговия. EBay, Uber, Lyft, Etsy са само няколко от многото възможности за тези, които не могат да се обвържат с класическия график на работа и животът им изисква известна гъвкавост. Нека си го кажем - живеем в епохата, когато можем да работим от спалнята или хола, ако наистина искаме", допълва тя.

"Преди всичко трябва да изберете себе си. Трябва сте 100% сигурни кой сте и на какво сте способен. Ако сте човек, който пече сладки, не казвайте просто: "Аз обичам да пека сладки." Вместо това кажете "Аз съм сладкар, и един ден може дори да си отворя собствена сладкарница", обръща се още Галан към жените.

"Ако сте писател на свободна практика, откажете се от думата "свободна практика", а мислете за себе си като за професионален самостоятелно зает писател. Езикът е мощно нещо", завършва тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg