Жените искат повишение на заплатата, колкото мъжете

3684
Жените искат повишение на заплатата, колкото мъжете

Теорията, че жените получават по-ниска заплата от мъжете, защото не са достатъчно настоятелни на работното място, не е вярна, показва ново изследване, цитирано от ВВС.

Жените искат увеличение на заплатата, колкото и мъжете, но е по-малко вероятно да го получат, установило изследването на Cass Business School и University of Warwick, което e проведено сред 46 000 работещи.

То не подкрепя теорията за „сдържаните жени“, според която дамите избягват да искат повече пари. Изследването елиминира за първи път въздействието на работещите на непълен ден, които печелят по-малко от колегите си на пълен работен ден, като сравнява мъже и жени, работещи на пълен ден, и мъже и жени, работещи на половин ден.

Изследователите отбелязват, че е важно да се вземат предвид отработените часове, защото работещите на непълен ден не са толкова склонни да искат увеличение на заплатата. Когато се сравняват мъжете и жените, работещи на пълен или непълен работен ден, представителите на силния пол имат с 25% по-високи шансове да получат увеличение на заплатата, когато го поискат, установило изследването.

То не открива потвърждение на вярването, че жените не са толкова склонни да искат увеличение на заплатата, защото се притесняват повече от шефа си или заради съществуващите стереотипи за нежния пол. Анализирайки резултатите, учените взели предвид размера на компанията и индустрията, дали работниците са родители, както и квалификацията им.

Седем основни грешки на жените, когато преговарят за заплата Заплатата е основен източник на доход за повечето хора, така че нейното повишение с времето е от съществено значение

 

Изследването се основава на данни от проучване на отношенията на работното място в Австралия от 2013-2014 г. Смята се, че Австралия е единствената държава в света, която систематично записва дали служителите са поискали увеличение на заплатата и защо са го направили или не са го направили.

„Фактът, че жените не искат увеличение на заплатата толкова често, колкото мъжете, е популярна теория. Но е много трудно тази теория да се подложи на подходящ научен тест“, казва Андрю Осуалд, професор по икономика и поведенческа наука в University of Warwick.

Чиста дискриминация

Според него една от възможностите е неуспешните мъже, които са поискали увеличение на заплатата, но не са го получили, да не са казали на никого, докато жените „са много по-прями и споделят с приятелите си“. „Предвид установените факти, смятам, че трябва да приемем, че има известен елемент на чиста дискриминация спрямо жените“, допълва проф. Осуалд.

Изследването установява и различия въз основа на възрастта, като жените и мъжете под 40 г. искат и получават увеличение на заплатата в еднакво съотношение. „Младите жени днес преговарят за заплащането и условията си на труд по-успешно от по-възрастните жени и може би тази тенденция ще се запази с надпредването на възрастта им“, казва д-р Аманда Гудол от Cass Business School.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg