Жестовете, които могат да ви струват скъпо

4614
Жестовете, които могат да ви струват скъпо

Четете новини от Profit.bg и във Фейсбук

На интервю за работа или бизнес-среща сте. Говорите убедително, по темата, ентусиазирано, излагате аргументите си и разгромявате всяко съмнение в човека срещу вас, но... нещо куца. Може би е време да помислите за жестовете си и да се отървете от някои от тях. Защото докато думите ви говорят едно, жестовете ви могат да изразяват съвсем друго...

Пръст на устните

Както знаем, в западната култура пръстът върху устните е знак за мълчание, коментира Джоузеф Месинджър в „Жестовете, които ви предават". Любим жест на много политици, сред които и шефът на МВФ, той изразява властно настояване да другият да мълчи, докато той говори. Между равнопоставени делови партньори обаче той означава, че в бъдеще вие смятате да доминирате, да се налагате в отношенията, внушава усещане на инат и нежелание за консенсус.

Съвет: По време на бизнес срещи избягвайте всички жестове, свързани с докосване на лицето. Те създават чувството, че по някаква причина не сте уверен в това, което говорите, и в самия себе си.

Кръстосани ръце

Тази агресивно-отбранителна позиция, характерна на Хитлер, изразява силно недоверие и несъгласие с човека срещу вас. А бизнес-парньорът ви вероятно ще търси човек, който му вярва и към който самият той изпитва доверие.

Съвет: В деловото общуване избирайте „отворените" жестове- с разтворени навън ръце, длани нагоре, отмервайки речта си например. Ако причината за затворената ви позиция е просто, че се смущавате от несръчност- вземете нещо в двете си ръце, например химикал и тефтер, или просто сложете ръцете си на облегалките на стола или на коленете си.

Влажна длан

В деловото общуване имате един-единствен допир със събеседника си- тогава, когато се ръкувате. Ако имате конкретен проблем, измийте ръцете си преди да влезете да стиснете ръката на човека срещу вас. Избягвайте твърде вялото или прекалено енергично ръкостискане.

Съвет: Специалистите, които се занимават с жестовете, извеждат следното правило 4 x 20: впечатлението за даден човек се определя от 20-те първи секунди, 20-те първи думи, 20-те първи жеста и 20 първи изражения на лицето. Ако не се вместите в тях, после твърде трудно ще успеете да промените мнението на човека за вас.

Замислено почесване на носа

Много политици се опитват да изразят съсредоточено обмисляне на темата с жест, който означава само едно: лъжа.

Съвет: Когато речта и жестовете не са в синхрон, често се говори за конфликт между лявото и дясно полукълбо на мозъка- желанието и разума. За да се отървете от желанието да гримасничите по време на срещата, преди нея намерете усамотено място, уверете се, че не ви гледат и направете всички мимики, за които се досетите. Това ще отпусне мускулите ви и за дълго ще облекчи нуждата ви да правите гримаси.

Посетете и нашата Фейсбук страница

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg