Злато и кеш

13389
Злато и кеш

Да се търси синхрон в поведението на различни типове активи е често срещана практика сред анализаторите. Макар да има периоди, през които да се наблюдава синхрон, следват и такива, когато корелацията изчезва. Например 2008 г. показа еднопосочност в движенията на всички активи - имоти, акции, стоки.

В низходящия тренд се включиха дори ценните метали и петролът. Дали сривът на гореизброените сектори започна по едно и също време? Отговорът е не. Първи загубиха почва под краката си жилищата в САЩ. През октомври 2007 г. фондовите индекси поеха пътя си надолу. Златото започна своя спад през март 2008 г. Петролът загуби доверието на инвеститорите едва през юли 2008 г.

Ако присъединим и EUR/USD към нашето наблюдение ще видим, че тази валутна двойка стартира своето пропадане в средата на юли месец 2008 г. Оттогава последва едно почти синхронно движение на тези инструменти в една и съща посока.


Дали ще можем да разчитаме още дълго време на проявяващата се закономерност? Вероятно да. Причините са разнообразни, но на езика на техническия анализ може да се каже, че никой от изброените активи не е завършил започнатия тренд през последните две години. Към момента ние, вълновите анализатори, си задаваме въпроса дали спадът, който очакваме, ще започне синхронно при различните пазари?

Сценарий за едновременно преобръщане е малко вероятен. По принцип дори и два сходни инструмента, когато са близо до връх, обикновено се разминават при самата риверсия.

Например ако проследим два индекса като DJ и NASDAQ, по-вероятно е единият да преобърне своя тренд преди другия. Това е валидно с още по-голяма сила, когато изследваните активи са от различни пазари. Да се определи, дали първо фондовите индекси ще повлекат крак надолу или ще е някой от другите сектори е непосилна задача.

Техническият анализ и Вълновата теория на Елиът ще ни помогнат, едва когато видим, че един от пазарите се пречупва надолу. Тогава дори и другите активи да продължат своя възход, това ще е едно от ранните предупреждения, че биковете вече не могат да поддържат започналото оживление.

През следващите години ще бъде трудно за всеки инвеститор да намери подходящ актив с потенциал за печалба. Ценните метали могат да се окажат именно хитът на следващите години. Но нека видим повече подробности за този сектор.

Златото събужда интереса на инвеститорите винаги, когато става дума за криза. Тук идва моментът да уточним, че това е вярно, най-вече когато кризата има инфлационен привкус. Когато става дума за дефлационен период, жълтият метал се присъединява към мечите сценарии. Нека обаче да разгледаме какво предлагат графиките, защото отново припомням, те носят най-ранните предупреждения и сигнали за това, което предстои да направи пазарът.

Фигура 1. Седмична база (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

От септември месец 1999 г. до март 2008 г. златото нарисува пет вълни нагоре и сега се нуждае от корективна тройка вълни надолу, фигура 1. Най-често корекциите достигат до 50-60% корекция преди да възстановят своя възход. Досега корекцията само доближи петдесетте процента, но не премина под тях. Вярно е, че съществува възможност за директно покачване и цената да не тества посочените ниски нива около 550 - 650 долара за тройунция, но за сега такъв сценарий е твърде малко вероятен. Причината за подобни разсъждения отново следват логиката от Вълновата теория на Елиът. Ще я обясня на фигура 2.

Фигура 2. Дневна база (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

Шансовете за директно покачване до нива, които спират дъха, засега са малки макар, че след година или две вероятно аз също ще се присъединя към защитните на силно бичи сценарий. Към момента развиващият се тип корекция не поддържа идеята за голяма експлозия нагоре.

Логичният таргет на формация триъгълник е в зоната между 1100 - 1200 долара. Триъгълниците са трендпотвърждаващи фигури, но когато се развият, показват, че на досегашното движение му остава едно „последно ура" в досегашната посока и след това цената се връща за по-голяма корекция.

Това напълно се припокрива с идеята за корективен спад на вълна С синя от II. Едва след месеци или повече от година, когато тази вълна бъде завършена като expanding flat, или running flat до значително по-ниски от текущите нива, златото ще е готово да заблести.

За тези, които познават вълновата теория, вече се досещат какво вещае подобен сценарий. Посланието на тези графики (ако се развие) е стотици проценти ръст през следващите години. Дали таргет на вълна III ще бъде над 2 000 долара или 5 000 долара изобщо не се наемам да прогнозирам към момента. Това, което е много вероятно обаче е, че след средносрочен спад златото ще бъде любимият герой на инвеститорите.

Сериозен ръст на жълтия метал може да се очаква, едва когато дефлационните процеси приключат и в световните икономики инфлацията се завърне трайно. Много е възможно наистина да има и хиперинфлация. Тя обаче няма да е бедата на близките една-две години, а ще е резултат от неуспеха на централните банки и политиците да победят дефлацията.

Тогава дебелите учебници отново ще се окажат прави, че ръстът на златото предсказва инфлация. Към момента обаче не е полезно да се връзваме на този сценарий, защото с теста на досегашните си върхове пазарът отново играе по нервите на инвеститорите и се готви да ги вкара в капан.

Златото ще започне да расте, не когато анализаторите тръбят, че то ще върви нагоре, а когато никой не смее да рискува парите си за него. Тогава масовото мнение ще бъде, че дори и пред този актив няма перспектива. Ако един инструмент поскъпва заради разгласявана информация, тогава всички щяха да печелят и пазарите нямаше да могат да съществуват.

Отново обръщам внимание, че в тази статия разглеждам един от възможните сценарии, който засега изглежда най-вероятен. Все пак като перспектива пред златото предстоят славни времена и ако някой е готов да инвестира в него, това е добър избор пред всички останали активи.

Нека обаче не бъде пропуснат и един друг важен инвестиционен инструмент. Той се нарича кеш. Към момента той продължава да бъде супер подценен заради спомена от инфлационните времена за последните десетилетия. Докато инфлацията не се завърне на хоризонта, парите в брой ще бъдат печеливша инвестиция заради дефлационните сили, които имат свойството да оскъпяват спестения кеш.

В този материал съм употребил термини, използвани във Вълновата теория на Елиът. Макар да се постарах да ги обясня така, че да бъда ясен и за онези, които не познават този метод за анализ, е възможно някои от детайлите да са останали непонятни. Изучаването на тази теория може значително да подобри търговията на трейдъра, но въпреки всичко, рисковете остават. В крайна сметка нито пазарът, нито животът ни дават гаранции за утрешния ден.

Автор: Ивайло Груев, www.home-traders.eu

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш до ИВО ГРУЕВ
# 0
11:09 | 12 September 2009
ИВО с ГОЛЯМА МОЛБА да КОМЕНТИРАШ натуралната газ и по специално UNG- какво можем да ОЧАКВАМЕ ......??????!!!!!!!!........
reding
# 1
23:09 | 9 September 2009
Благодаря ти, Иво, страхотен си! Обичам да чета анализите ти, защото те са естествено продължение на обучението при теб. Винаги научавам още и още нещо. А после, когато седна пред платофмата, че чувствам така, сякаш току-що е отминало още едно учебно занимание и то още ме е обогатило и ми е дало още знания и увереност, че мога да се справям с тази нелека материя. Имам и увереност, че не само аз се чувствам така. Продължавай да публикуваш, Иво, и знай, че много хора очакват и търсят твоите анализи, и са ти благодарни за тях!
интересуващ се
# 2
19:09 | 9 September 2009
Благодаря за бързия отговор! От тази гл.т. следя Вашите анализи за S&P, но понеже Ваши колеги прилагат същия инструментариум за бг индекси си позволих да се поинтересувам и за мнението Ви. Със сигурност пазарите са в известна степен корелирани относно посоката, но все пак си има специфика и лично аз не бих пренасял едно към едно особено по отношение размера на движението. Поздрави!
Иво Груев
# 3
19:09 | 9 September 2009
Не си позволявам да правя вълнови анализ на нисколиквиден пазар като българския. Вълновата теория работи добре само там където има милиони участници и улавя масовите настроения. Единственото нещо, което мога да предложа като ориентир са американските индекси. Когато те обърнат посоката същото ще се случи и с Бг индексите.
интересуващ се
# 4
18:09 | 9 September 2009
дали г-н Груев може да направи и един анализ на бг индекси?!
кеш
# 5
18:09 | 9 September 2009
АДМИРАЦИЙ ИВО- най после ЕДИН СЕРИОЗЕН АНАЛИЗАТОР да направи детаилен анализ на това което предстои........!!!!!!.....Уверен съм че ЛИДИЙСКИЯ ВЛАДЕТЕЛ ЛЕГЕНДАРНИЯ ЦАР КРЕЗ -5000 години по КЪСНО БИ СЕ ГОРДЯЛ СЪС СВОЕТО ОТКРИТИЕ........все пак ФИНИКИЙЦИТЕ НЕ СА БИЛИ ГЛУПАВИ ХОРА......!!!!!...... за колегите от форума които се интересуват повече....... http://www.istinski-pari.com/ ИВО - молбата ми е при МНОГО РЯЗКА ПРЕДСТОЯЩА СМЯНА НА ПОСОКАТА(на ЕВРОТО и ЗЛАТОТО) да ни ПРЕДУПРЕДИШ СВОЕВРЕМЕННО -не съм убеден ,че РАЗЧИТАМ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ ВЪЛНИТЕ- въпреки,че до 1.60 (евро-долар) има доста време.......!!!!!?????......ЗДРАВЕ и КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ......!!!!!......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg