Златото, платината и Брентът ще поскъпват?

1486
Златото, платината и Брентът ще поскъпват?

Златото, платината и Брентът ще поведат повишението на суровините, вследствие на търсенето от страна на инвеститори, които искат да запазят своите активи в кризата, според Тони Хол от Duet Commodities Fund Ltd, донесъл доход от 33% за своите клиенти през тази година.

Златото може да регистрира ръст от 21% до рекордните 2 200 долара за унция до края на тази година, а платината може да поскъпна с 10% за същия период, според анализатора.

Най-голямо е очакваното повишение при цената на петрола тип Брент, който е възможно да поскъпне до 140 долара за барел в следващите шест месеца според специалиста.

„Страховете от рецесия водят до това златото да продължава да се приема като спасителен остров от инвеститорите. За тези, които са на мнение, че светът ще се справи с рецесията, златото отново може да се приеме като хеджиращ инструмент, но срещу евентуалната инфлация", коментира още специалиста пред Bloomberg.

Във време в което индексът, следящ представянето на световните борси - MSCI All-Country World Index се е понижил с 9.6%, този, следящ представянето на суровините, е добавил 2.6% към стойността си, воден от поскъпването на среброто, златото и енергийните суровини.

Инвеститорите са имали позиции в суровини на стойност 431 млрд. долара през юли, което е близо пет пъти повече от позициите им преди шест години.

И докато държателите на акции са регистрирали сумарни загуби от 8.5 трлн. долара от май насам, спекулантите са увеличили значително своите залози за цените на суровините. Дори и по-слабо представяне на икономиката няма да наранят движението в цените на суровините.

От началото на годината златото е поскъпнало с 28% до 1 823 долара за унция, насочвайки се към 11-та поредна година на ръст, което би било най-дългото повишение от поне девет десетилетия насам.

То е вторият най-добре представящ се актив от началото на годината след среброто, поскъпнало с 32% до момента.

Златото се търгува при съотношение спрямо среброто от 45, което е значително под това от 84 през 2008-ма година. От тази година до момента цената на използвания предимно в индустрията метал се повишила над три пъти.

Цената на Брента се търгува с премия от 24.34 долара повече спрямо тази на суровия петрол. Премията се понижи от 25.93 долара на шести септември и спрямо нула през 2009-та година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg