Осем дребни неща, по които другите ни оценяват

7730
Осем дребни неща, по които другите ни оценяват

Човешкият мозък е програмиран така, че постоянно да отсъжда. Този механизъм на оцеляване трудно се игнорира и всеки път, когато се запознаваме с някого, ние го оценяваме и интерпретираме поведението му.

Макар да ни се струва, че изводите ни са базирани на съдържанието на разговора и други очевидни проявления на характера на събеседника, изследвания казват обратното.

В действителност по-голямата част от съжденията ни се дължи на тънки и едва забележими детайли, например ръкостискане или пък език на тялото. Нерядко на базата само на тези признаци ние напълно формираме своето мнение за човека.

Дреболии, които всъщност са ключови за оценката на околните за нас:


1. Как се държите със сервитьори и секретари
Поведението ви спрямо тях ви характеризира. Същото се отнася и до хората, които са натоварени със задачата да ви интервюират. Всеки има своя роля. Как общувате именно с тях е от ключово значение.

Мнозина се стараят да направят добро впечатления, беседвайки със специалисти от „Човешки ресурси“ и други „важни“ хора, но излизайки през вратата, се преобразяват – държат се презрително или безразлично с останалите.

Бизнес обядът е възможност да установите с кого си имате работа. Не е важно колко сте мили с тези, с които обядвате, а с онези, които ви обслужват.

2. Колко често поглеждате към телефона си
Никой не се дразни повече от това събеседникът му постоянно да е фокусиран върху случващото се на екрана на телефона.

Отсъствие на внимание и уважение, липса на интерес към разговора и самоконтрол. Искате ли още изводи?

Тези грешки гарантират, че няма да получите желаната работаПет минути. Точно толкова време имат кандидатите за работа, за да направят добро първо впечатление

3. Нервни навици
Докосване до ноктите или лицето, пипане по кожата – тези навици показват, че нервничите, не можете да се контролирате. Изследване, проведено в университета Мичиган, показва, че тези нервни привички са свойствени на перфекционистите.

Проявяват се най-често, когато последните са разстроени или им е скучно.

4. Колко време ще мине, преди да започнете да задавате въпроси
Когато все говорите за себе си, сещате ли се да обърнете въпросите към другата страна? Колко време трябва да мине, за да го направите?

Хората, които говорят единствено само за себе си са самовлюбени. В същото време онези, които задават въпроси и почти не разказват за себе си, обикновено са тихи и срамежливи.

5. Ръкостискане
Слабото ръкостискане обикновено се асоциира с недостатъчна увереност в себе си и равнодушно отношение. Силно ръкостискате? Вие сте по-малко невротични, по-открити и по-малко срамежливи.

10 неща, забранени за пипане в чужд домА у вас какви правила действат?

6. Закъснявате
Когато го правите, хората си мислят, че недостатъчно ги уважавате, склонни сте към ленивост и сте незаинтересовани.

7. Почерк
Съществуват много лъжливи стереотипи, опитващи се да свържат вашия почерк с личността ви. Например, хората вярват, че ако силно притискате химикала към хартията, то вие сте напрегнати. Наклонът пък говори за това дали сте интроверт или екстроверт.

8. Зрителен контакт
Ключът за зрителния контакт е в баланса. Важно е да поддържате такъв контакт, но и да не изглеждате агресивни и натрапчиви.

Ако не поглеждате събеседника, можете да направите впечатление на твърде срамежливи, смутени или пък безразлични.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg