Още един финансов експерт разкрива грешката си за милиони

1203
Още един финансов експерт разкрива грешката си за милиони

© Pixabay.com

Продажбата на акциите на Amazon е финансовата грешка, за която експертът в сферата на личните финанси Сузи Орман съжалява най-много, пише CNBC.

Поглеждайки назад към изминалите десетилетия, тя си спомня, че купува книжа за 5000 долара от компанията на Джеф Безос. Това се случва по време на първичното публично предлагане на компанията през 1997 г., но малко по-късно Орман продава акциите си.

„Ако бях задържала тези акции, които купих преди повече от 20 г..., О, Боже, дори не мога да си представя колко биха стрували днес".

Орман допълва, че продава акциите, които поскъпват значително, като в това време дори е учетворила вложението си.

Справка на CNBC обаче показва, че инвестиция от 1000 долара през май 1997 г., когато компанията се листва на борсата, би се равнявала на 1.2 млн. долара днес. Ако вложението е 5000 долара, това означава и стойност на книжата от 6 млн. долара по данни от вчера.

Орман обаче допълва, че не може да съжалява за действията си по онова време, тъй като малко по-късно отново влага пари в Amazon. Инвестирането винаги е рисково, ето защото, дори и да сте готови да поемете този риск за парите си, ще трябва да направите и доста добър анализ на съответната компания, преди да купите от акциите ѝ.

Въпреки че тя влага парите си в Amazon, от днешна гледна точка не препоръчва инвестиция в отделна компания, но ако все пак се решим на това, следва да имаме дългосрочна стратегия.

Експерти: Платете си дълговете незабавноЗаемите трябва да се елиминират, колкото е възможно по-скоро, защото това ви струва пари


„Няма значение дали цената на акцията ще поскъпне от 10 на 20 или дори 40 долара. Важното е да гледаме дългосрочно на инвестицията си. Погледнете Google или пък Facebook, например. Акциите на големите компании се държат вечно", коментира още тя.

"Моят метод е купувай и дръж, като той се ползва и от легендарните инвеститори Уорън Бъфет и Джак Богъл", посочва Орман.

"Никой не купува ферма, базирано на прогнозата за времето, която ни казва дали ще вали или не следващата година. Покупката се прави, защото смятаме, че е добра инвестиция за следващите 10 или 20 години.

В един бизнес си струва да инвестираме, ако смятаме, че той може да ни надживее, а не защото се справя добре в момента. Ако не смятате да държите една акция поне 10 години, то тогава не си и помисляйте да я притежавате и за 10 минути“, пише Бъфет в писмо до акционерите на своята компания през далечната 1996 г.

Богъл, от своя страна, казва: „Не позволявайте на пазарните изменение, дори и на най-големите, като финасовите кризи, да ви променят мисленето... никога, никога, никога не влизайте и излизайте от пазара". 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...