От шкипер на яхта до основател на компания за 500 млн. долара

2237
От шкипер на яхта до основател на компания за 500 млн. долара

© Instagram/harenner

Хано Ренер e на 25 години, когато основава Personio - софтуерен стартъп, който се опитва да извади множеството административни задачи и купчините хартия от отделите по човешки ресурси.

Преди да стане технологичен предприемач, Ренер e студент в Мюнхенския технологичен университет, където - докато учи, има и нетрадиционна работа.

“Единствената работа, която съм работил, докато учех, беше шкипер на ветроходни яхти,” казва вече 29-годишният Ренер пред CNBC.

Благодарение на тази работа Ренер обикаля света - от Средиземно море до Карибите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanno Renner (@harenner) on

 
Той обаче държи да подчертае, че не прекъсва обучението си, което е позната история от щатската технологична индустрия, където хора, като Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Закърбърг, напускат университета, преди да са взели дипломи.

Вместо това той решава да завърши обучението си и основава Personio с трима приятели.

Ренер казва, че получава вдъхновението за Personio, след като един от неговите приятели, който по онова време е главен технологичен директор в компания със 100 служители, има проблеми с организацията на процесите по набирането на хора и ведомостите, без да има специализиран софтуер за това.

“Те имаха проблем с това да вкарат всичките данни за служители си в Excel-ска таблица,” казва Ренер. Продуктът на Microsoft е “добър” начин за организиране на данни, но Ренер казва, че това не било достатъчно, за да разреши много от основните проблеми в HR отделите.

“Това, което ние наистина покриваме, са основните неща, от които всяка компания се нуждае, но които наистина трудно могат да се свършат с химикал, хартия и Excel,” казва Ренер.

“Както можете да си представите, в процеса по наемането на хора има много информация, която трябва да получите от даден служител.” Платформата на Personio предлага набор от инструменти, които помагат за управлението и автоматизирането на всичко - от следенето на молбите за работа до счетоводството, свързано с ведомостите и обратната връзка от страна на служителите.

Агресивен ръст

Над четири години след създаването си компанията вече е стартъп, оценяван на 500 млн. долара, благодарение на набраните наскоро 75 млн. долара финансиране, основно от щатската компания за рисков капитал Accel. Така Personio вече е набрала над 129 млн. долара.

Ренер пък казва, че на неговата компания дори не й се налага да търси инвеститори за последния кръг финансиране. “Все още не планирахме да набираме средства,” казва той, добавяйки, че нови и настоящи инвеститори сами се свързали с Personio.

Ренер твърди, че компанията все още разполага с около 50% от парите, които е набрала преди година.

Компаниите за корпоративен софтуер са желани таргети за придобиване напоследък, като GitHub и Red Hat бяха купени от Microsoft и IBM, респективно, в последните години. Миналата година голям брой софтуерни компании също така листнаха акциите си на борсите.

Част от преките конкуренти на Personio са софтуерните стартъпи Bob и CharlieHR, но компанията на Ренер също така се конкурира с установени имена в сферата, като Salesforce, Oracle и SAP.

Според Ренер уникалното търговско предимство на Personio е, че тя се цели конкретно в малки и средни предприятия с между 10 и 2 000 служители.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanno Renner (@harenner) on

Компании, като SAP и Oracle, “винаги ще бъдат концентрирани върху корпоративната сфера, BMW-ата на света,” казва Ренер. “Ние се опитваме да помагаме на онези компании, които в момента не разполагат с решения на пазара, пригодени към техните нужди.”

С още 75 млн. долара в банката, от Personio твърдят, че планират да използват парите, за да разширят дейността си във Великобритания и Ирландия, както и да наемат още хора.

Компанията вече се разрасна до 350 служители през 2020 г., в сравнение със 120 през миналата година, казва Ренер. Persioni се цели в 700 служители в световен мащаб до края на годината.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg