Озадачаващи неща, които показват, че действаме неразумно с парите

5151
Озадачаващи неща, които показват, че действаме неразумно с парите

Инвеститорите също са хора.

В други сфери от живота ние с готовност си признаваме, че емоциите играят огромна роля. Когато обаче става въпрос за работа с пари, твърдим, че действаме напълно рационално, пише MarketWatch. Наистина ли? Вижте 10 озадачаващи неща, които предполагат точно обратното:

Защо признаваме, че колата ни, която стои навън под дъжда, е обезценяващ се актив, но в същото време сме убедени, че къщата, която също стои под дъжда, е страхотна инвестиция?


Защо хората, които са толкова оптимистично настроени за всичко останало, но се надпреварват да изтеглят пенсионните си спестявания, което предполага, че са песимистично настроени за собствената си продължителност на живот?

Защо хората с готовност признават, че техният семеен живот е една бъркотия, но въпреки това никога не признават същото за финансите си?

Защо доплащаме за удължаване на гаранцията, в случай че новият ни телевизор се повреди, но в същото време не плащаме за здравна застраховка или застраховка живот, в случай че тялото ни се повреди?

Защо хора, които никога не биха си и мечтали да вземат заем, за да си купят акции, смятат, че е напълно разумно да вземат заем за 95% от покупната цена, когато си купуват дом?

Защо изграждаме диверсифицирани портфейли и след това се изненадваме, когато доходността на всичките ни инвестиции не се покачва едновременно?

Защо хората се надпреварват да инвестират в борсово търгувани фондове заради ниските разходи по инвестицията и завидната им данъчна ефективност и след това захвърлят и двете предимства, като бързо търгуват средствата си?

Защо прекарваме часове в това да проучваме в кой хотел да си направим резервация, но въпреки това се изкушаваме да инвестираме хиляди въз основа на петминутен телефонен разговор с брокер?

Защо признаваме, че нямаме шанс да победим професионален тенисист, но въпреки това си представяме, че можем да бием доходността на пазарните индекси, въпреки че повечето професионални парични мениджъри не успяват?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg