Пенсионер-милионер с инвестиция от 1000 лв. годишно? Възможно е!

9240
Пенсионер-милионер с инвестиция от 1000 лв. годишно? Възможно е!

Малките неща понякога означават много - тази максима е валидна с особена сила във финансовия свят. Ако един млад човек заделя по 1000 долара от доходите си всяка година и ги инвестира умно, може да се пенсионира като милионер, пише колумнистът на Marketwatch Пол Мериман. 
 
Той прави своите изчисления с начална дата 1970 година, като допускането е, че всяка година сумата на вложенията се увеличава с 3%, за да компенсира инфлацията. В първата година младежът заделя 1000 долара, което прави по 83.33 долара на месец, и ги инвестира в индексен фонд, който следи движението на основния бенчмарк S&P 500 и взима комисионна от 0,1%.  
 
Сметката показва, че след 10 години същият човек вече ще има в сметката си малко над 16 хиляди долара, а 20 години по-късно, през 1989 година, тя вече ще е набъбнала до внушителните 119 хиляди. Месечната вноска в инвестиционната схема за същия период пък ще е нараснала до 146 долара. 
 
30 години след първоначалната инвестиция в "пенсионния фонд" на младежа вече ще има близо 690 хиляди долара. На 40-тата година, през 2009, стойността на активите му би отбелязала спад до около 650 хиляди долара заради ефекта от финансовата криза, но ако е търпелив и продължи да инвестира всеки месец, то през следващите пет години портфейлът му би се удвоил до 1,35 милиона долара през 2014 година, а през 2017 вече щеше да е почти 2 милиона. 
 
За целия този период от 48 години въпросният инвеститор щеше да е вложил малко над 100 хиляди долара. Другият любопитен факт е, че общата сума на комисионните, които той ще плати на индексния фонд за тези близо пет десетилетия, ще е около 70 хиляди долара - доста впечатляващ процент от общата инвестиция, който показва, че в един дълъг период от време изглеждащите незначително 0,1% всъщност представляват една доста сериозна "хапка от баницата". 
 
Пом Мериман разглежда и алтернативни варианти, в които инвестицията не се ограничава само да S&P 500, а включва и акции от други пазари извън САЩ. За същия отрязък от време от 1970 до 2017 година и при същия размер на първоначалната инвестиция и на нарастващите месечни вноски след това, един такъв диверисифициран портфейл би достигнал стойност от близо 4,5 милиона долара. 
 
Как стоят нещата в България и възможно ли е при вложение от хиляда лева годишно да се пенсионираме като милионери? Ако допуснем, че периодът на инвестицията ще бъде идентичен (48 години) и средногодишната инфлация също ще е 3%, както в горния пример, то за достигането на портфейл със стойност от 1 милион лева ще е необходима средногодишна доходност от малко под 9%. Месечната вноска пък ще нарасне от малко над 85 лева през първото десетилетие от този период до около 290 лева в последното. Средно за 48-те години на инвестицията тя ще е в размер на 180 лв. на месец или 2166 лв. годишно. 
 
У нас вече също има индексен фонд, който позволява "пасивна" инвестиция във водещия борсов индекс SOFIX. От създаването си през 2016 година Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF носи средна годишна доходност от малко над 12%. Това означава, че ако тези темпове се запазят (дори и при леко забяване), то в България също е напълно възможно човек да се пенсионира като милионер, инвестирайки част от доходите си на капиталовия пазар. Което би било поредното доказателство на твърдението, че малките неща понякога означават много.  
 
            

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Гошо
# 0
16:03 | 30 March 2018
Не е задължително българите да инвестираме в Софикс. В днешния глобализиран свят човек може да инвестира парите си в акции, фондове и други инструменти от почти цял свят.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg