„Перфокартата“ на Уорън Бъфет: рецепта за умно инвестиране

7756
„Перфокартата“ на Уорън Бъфет: рецепта за умно инвестиране

Легендарният Уорън Бъфет винаги може да даде ценен съвет, който да послужи както на начинаещи инвеститори, така и на ветерани с дългогодишен опит на капиталовите пазари. Една поредна негова мъдрост бе наскоро разкрита от дясната му ръка в Berkshire Hathaway Чарлз Мънгър, който изнесе лекция пред студенти в USC Business School.

Става въпрос за „правилото на 20-те слота“, което е разгледано подробно в материал на CNBC. Но в какво се изразява този инвестиционен подход?  

Представете си, че имате перфокарта, която можете да продупчите само 20 пъти - това е лимита на инвестициите, които можете да направите в своя живот. Когато картата е изцяло продупчена не можете да инвестирате повече. Според Бъфет, ако си „дадете“ такава карта и спазвате правилото, ще подобрите чувствително финансовото си състояние.

Не е трудно да се видят предимствата на този подход от инвестиционна гледна точка. Ние се изкушаваме да преследваме всяка потенциална възможност, особено  когато става въпрос за пари. Проблемът обаче е, че броят на възможностите не е безкраен, отбелязва CNBC. Ограничавайки инвестициите си от самото начало, ние сме принудени да подбираме по-внимателно своите ходове и да се фокусираме върху онези възможности, които ще реализират печалба.

Приложенията на тази стратегия обаче далеч не се ограничават само до инвестициите. Използвайки този подход можем да подобрим много други аспекти от своя живот. Ето какво съветват от CNBC.

Използвайте правилото, за да намерите истинската си мотивация

Уорън Бъфет е може би най-умният инвеститор в света, но дори и той знае, че има области на познанието, в които не е вещ. Така например той е признавал, че е изпращал имейл един единствен път в живота си, а само един поглед към сайта на Berkshire Hathaway е достатъчен да ни върне във времената на Web 1.0.

Дали Бъфет притежава достатъчно интелект, за да придобие уменията, необходими за модернизацията на интернет страницата на неговата компания? Несъмнено. Това обаче би било загуба на неговото време.

Ако имате краен брой умения, цели или бизнес възможности, от които да се възползвате в своя живот, се налага да бъдете изключително селективни. Фокусирайте се върху нещата в които сте по-добри от другите.

 Използвайте правилото, за да увеличите състянието си

За разлика от Бъфет, нашето състояние е ограничено. Но ако го насочваме към правилните възможности можем да го оползотворим много по-ефективно. Така например излишъкът в дневния бъджет може да не отива в слота за кафе и цигари, а да бъде отделян за постигането на някаква бизнес цел. Наистина богатите хора като Бъфет са стигнали до върха, благодарение на способността си да разглеждат всеки долар като инвестиция в дългосрчен план.

Използвайте правилото, за да станете изключително продуктивни

Всеки от нас се е сблъсквал с необходимостта да върши няколко неща едновременно по време на особено натоварен работен ден. Но научни изследвания доказват, че при този начин на работа мозъкът на човек започва да се разсейва изключително лесно и затова обработва новата информация много по-бавно.

Вместо това е по-добре да разглеждаме ежедневнините задачи в офиса като слотове на перфокарта. Трябва да осъзнаем, че можем да поемем ограничен брой задачи всеки ден и внимателно да изберем онези, на които да отделим пълното си внимание. Работейки приоритетно по задачите, ние можем да бъдем фоксирани върху всеки проект.
 


Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg