Пестите по 100 лв. на месец? Ето в какво да ги инвестирате

8758
Пестите по 100 лв. на месец? Ето в какво да ги инвестирате

© Pixabay.com

В последните месеци ви предложихме инвестиционни алтернативи за по-големи суми – от 1000 – 2000 лв. до 5000 и дори 10 000 лв. Днес ще се спрем на значително по-малки, от около 100 лв., но при положение че тази сума бъде инвестирана всеки месец.

Материалът е с цел да покаже на заинтересованите лица, че може да се пести и инвестира, дори и разполагайки с малки суми. Ето и 7 предложения, от които можем да избираме:

Депозит

Най-популярното решение за спестяванията на населението си остават депозитите. Само след около месец – два спестяванията в банките на домакинствата ще преминат границата от 55 млрд. лв. С евентуалното повишение на лихвите по кредити в идните месеци, това неизменно ще се отрази и на доходите, които получаваме и от парите ни на влог.

Дали обаче 1% или дори под този процент са достатъчни за вас? Правим уточнението, че инфлацията у нас за последната година е 3.5%, което означава, че парите ни се обезценяват, или иначе казано, с тях можем да купим все по-малко продукти и услуги. Ето защо може би е добър вариант да търсим друго решение за спестяванията ни.


Земеделска земя

Да, покупката на земеделска земя е добра алтернатива, тъй като цената ѝ продължава да се повишава. Освен това земите в България са най-евтини, в сравнение с останалите страни от ЕС. И да, дори и 100 лв. месечно са достатъчни за вложения в земя.

Не, не става въпрос да купувате 1 дка земя за около 1000 лв., а да вложите парите си във фонд, който притежава огромни масиви (над 220 000 дка). Най-големият подобен фонд, търгуван на Българска фондова борса, е Адванс Терафонд АДСИЦ.

Книжата му са част от най-стария индекс на борсата ни – SOFIX, а освен това подобно вложение би ни осигурило и завидна дивидентна доходност. При цена от 1.90 лв. на акция, това означава, че още днес със 100 лв. ще можете да си купите 50 акции, с включената комисиона за сделката.

Фонд, инвестиращ в имоти

Най-големият фонд, инвестиращ в имоти и търгуван на Българска фондова борса, е Фонд за недвижими имоти България. В момента той развива 7 текущи проекта, но има и три предстоящи. Основна част от портфолиото му заемат бизнес имотите (44%), а търговските площи са с дял от 19%.

Именно те носят и приличен доход на акционерите на фонда, които също така могат да разчитат и на доста по-висока от депозитите дивидентна доходност. При цена от 2.02 лв. за брой, това ще рече, че срещу 100 лв. ще получим малко под 50 акции. Имайте предвид, че в момента акциите се търгуват и с близо 10 ст. дивидент на лот.

ETF

Това е сравнително млада индустрия за нашата страна. Първият роден борсово търгуван фонд беше базиран върху индекса на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX, но от Експат Капитал не спряха дотук. Компанията пусна борсово търгувани фондове върху още 10 други пазара, а в процес на стартиране са други 3.

Борсово търгуваните фондове позволяват на инвеститорите да следят представянето на определен актив или индекс, което е доста по-добрата стратегия от гледна точка диверсификация на вложението ни.

Взаимен фонд

Общо във взаимните фондове в страната вече са акумулирани над 4 млрд. лв. Това, макар и огромен по себе си ресурс, е сравнително малко на фонда на депозитите. Справка на Profit.bg сочи, че в последните тримесечия делът на фондовете спрямо депозитите на домакинствата се равнява на 2%, което е в пъти по-ниско от това в развитите държави по света.

И все пак – инвестициите на домакинствата днес са близо 1.1 млрд. лв., която сума е впечатляваща на фона на ниските доходи в страната ни.

Застраховка Живот, свъзана с инвестиционнен фонд

Продукт, който придобива все по-голяма популярност у нас. От една страна, имате застраховка, което е вид спокойствие за вас и близките ви, но от друга страна, имате възможност да изберете фонд, чрез който да увеличите натрупания ви капитал.

И все пак – важно е да направите и проучване, което да обхване фондовете, в които ще бъдат влагани парите ви и по-специално тяхните такси и комисиони, защото те в повечето случаи са доста високи.

Злато

Все повече българи се обръщат към златото, за да защитят парите си. Това е и добър вариант за вложение в периоди на инфлация или криза. Но не, тук не става дума за вложение в бижута, а в монети, кюлчета или пък защо не договор за разлика (CFD) върху златото, каквито се предлагат от доста компании и банки.

Договорите за разлика са деривативен инструмент, който следи цената на даден финансов актив – акция, облигация, суровина, пазарен индекс или валута. Той позволява да търгуваме с дадените активи, без обаче физически да ги притежаваме, което позволява по-бързо изпълнение на сделки и гъвкаво управление на инвестиционния портфейл.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg