Пет финансови съвета за по-спокойно бъдеще

8441
Пет финансови съвета за по-спокойно бъдеще

© Unsplash

Българинът продължава да е най-бедният в Европейския съюз, сочат данни на Европейската статистическа служба.

От една страна – получаваме най-ниските заплати в ЕС, както минимална, така и средна. От друга страна, въпреки множеството инвестиционни възможности, повечето ни сънародници продължават да пестят на депозит, а инвестиращите директно в акции или във фондове (взаимни, борсово-търгувани или пък спестовни планове и др.), са все така „една шепа хора“.

А какъв по-добър начин за трупане на богатство от вложения на пазарите, които, исторически погледнато, растат с по над 8% годишно (бел. ред. това се отнася за средногодишната доходност при S&P500)?

Днес решихме да се спрем на няколко съвета, които биха помогнали на всеки от нас да подобри значително финансовото си състояние.

Спестявания


Експертите по лични финанси препоръчват да платим първо на себе си, след като получим заплата. Това ще рече, че би следвало да заделим определена част от доходите ни, която е добре да е минимум 10 на сто от това, което печелим.

При положение че доходите ви са по-високи, може да си позволите и 15, че дори и 20 на сто от тях да бъдат спестени, а още по-добре инвестирани. Тук може би е мястото да припомним правилото 50-30-20, т.е. половината от доходите ни да отивам за жилище и храна, 30 на сто за забавления и почивки, а 20% в спестявания.

Инвестиции

Колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добре. По този начин ще се възползваме в максимална степен от „осмото чудо на света – сложната лихва“. Да речем, че имаме спестени 1 000 лева, които ни носят 5% годишна доходност. Това означава, че след 12 месеца вече ще разполагаме с 1 050 лева, а в следващите месеци и години тези 50 лева също ще работят за нас и ще ни печелят пари.

Знаете ли, че същите тези 1000 лева, вложени при 5% годишна доходност, ще представляват 2 653 лева след 20 години? Сумата обаче може да нарасне до над 42 000 лева или дори 82 000, ако всеки месец добавяме по нови 100 или 200 лева. Ако обаче имаме 30 години до пенсиониране и следваме горните примери, то тогава крайните суми ще са 83 000 и 163 000 лева.

Ако пестите по 37 лева седмично, ще се пенсионирате милионерВсеки иска да се пенсионира милионер. Как обаче по-лесно и безболезнено да достигнете до тази цел?


Правилото по 10

Експертите по лични финанси препоръчват да сме много внимателни с покупките си. Част от тях съветват да преспим, преди да харчим по-сериозни суми, като по този начин ще се предпазим от импулсивни покупки. Други пък са на мнение, че не можем да си позволим даден продукт, ако нямаме неговата стойност по 10 в спестявания.

Ефектът на снежната топка

Когато сте затънали в различни заеми, мисията ви да ги изплатите изглежда трудна, но не и невъзможна. Не се насочвайте обаче към погасяване на най-големия дълг, а използвайте метода на „снежната топка“. Започнете от най-малкия и по този начин всяка ваша победа ще ви вдъхнови за нови успехи.

Т.е. първо следва да погасим бързия си кредит или задължението по кредитната карта и след това потребителския и ипотечния кредит. Милиардерът Марк Кюбан пък казва, че най-бърза доходност можем да постигнем, след като погасим дълга ни по кредитната/ите карти, тъй като те са с между 17 и 22% лихва на годишна база.

В случая за България по-скоро това се отнася за бързите заеми, тъй като те са с още по-високи лихви, често достигащи до 49%.

Много по-важна от цифрите е промяната в поведението ви. След като погасите част или всичките си задължения, тогава можете да помислите и за спестявания, и за инвестиции.

Инвестирайте в себе си

Днес може да намерите доста безплатни и платени курсове, с които да обогатите финансовата си култура. Ако четете литература за лични финанси, напълно възможно е да станете по-богати в бъдеще. Курсовете и книгите са лесен начин да повишим собствената си стойност – чрез заплатата, бизнеса или инвестициите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg