Пет инвестиционни мъдрости от Чарли Мънгър

6250
Пет инвестиционни мъдрости от Чарли Мънгър

Дейвид Кларк е инвеститор, адвокат и съавтор на 8 книги за прочутия инвеститор и председател на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. 

В последната си книга (The Tao of Charlie Munger) Кларк се фокусира върху друга ключова фигура в Berkshire – вицепредседателя на компанията Чарли Мънгър, който също се ползва с легендарен статут в инвеститорските среди.

В материал, публикуван в електронното издание MarketWatch, Кларк споделя пет неща, които е научил от Мънгър:

„Желанието за бързо забогатяване е много опасно“

Кларк споделя, че е получил този урок от Мънгър рано в своя живот. Стремежът за бързо забогатяване ни принуждава да поемате рискове, залагайки на краткосрочните промени в цените на някои акции, деривати, индекси и други активи. 

Огромен брой хора се опитват да правят същото и много от тях ще са по-информирани от нас, а и движението в цената на акциите и дериватите се влияе от всевъзможни фактори и събития, които често нямат нищо общо с дългосрочната стойност на даден бизнес.

Ситуацията става още по-рискова,  когато вземем предвид, че за да се възползваме максимално от краткосрочните движения, трябва да използваме ливъридж. Ако искаме да реализираме голяма печалба от малка промяна в цената, се налага да използваме голям ливъридж. В случай че нещата не се развият в наша полза обаче, този ливъридж ще умножи парите, които губим от дадена сделка.

Именно заради тези съществени рискове Бъфет и Мънгър избягват използването на ливъридж и залагат единствено на бизнеси със силни икономически показатели в дългосрочен план.

„Да осъзнаваш какво не знаеш е по-полезно от това да бъдеш блестящ“

С помощта на Мънгър авторът разбира колко важно е да съзнава областите, в които не е вещ, и да използва това знание, за да избягва бизнеси, чиято дейност не разбира.

Чудесен пример за мъдростта в този подход е технологичният балон от края на 90-те години на миналия век. По това време много блестящи инвеститори се надпреварват да купуват „горещите“ технологични акции. Но Мънгър осъзнава, че не разбира тези нови интернет бизнеси и поради тази причина той и Berkshire Hathaway ги избягват напълно.

Wall Street приема това като знак, че Мънгър е изгубил своя нюх. Но когато в крайна сметка балонът се пука, причинявайки огромни загуби на много инвеститори, този ход изглежда блестящ.

„Хората се опитват да бъдат умни. Аз просто се старая да не бъда идиот, но не е така лесно, както изглежда на много хора“

Подразбира се, че един недалновиден пазар понякога ще подцени акциите на някоя компания спрямо нейната стойност в дългосрочен план. Когато това се случи, Мънгър купува акции на въпросната компания и задържа за дълъг период от време, чакайки заложената икономическа стойност на бизнеса да изведе цената на акциите нагоре.

Единственото нещо, за което Мънгър трябва да внимава, е да не направи нещо глупаво, което в неговия случай означава да не пропуска възможности – като например да не действа, когато вижда инвестиция, или да купи прекалено малко, когато му се предостави изгодна възможност. Кларк признава, че сам е установил, че това е по-трудно, отколкото изглежда.

„Кротувайте, когато инвестирате. Така плащате по-малко на брокери, не ви се налага да слушате толкова глупости и – ако действа – данъчната система ви дава допълнителни един, два или три процентни пункта на година“

Виждането на Мънгър е, че можем да направим повече пари, ако инвестираме в компания със силен бизнес и задържим акциите й за дълъг период от време, отколкото ако правим множество сделки, опитвайки се да предвидим движението на цените.  

Мънгър изтъква, че всяка транзакция се облага с данъци. Ако имаме търпение да задържим една инвестиция в продължение на 20 години, то тя ще бъде обложена само веднъж.

Възможностите, които предоставя недалновидния пазар

Понякога недалновидният пазар предоставя очевидни възможности за инвестиции, които просто не можем да пропуснем. Това обикновено става, когато инвеститорите бягат панически от пазара.

При това положение цените падат стремглаво и това помага на Мънгър да открие подценени компании.

Снимка: Wikipedia

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg