Пет компании формират 78% от портфолиото на Уорън Бъфет

1786
Пет компании формират 78% от портфолиото на Уорън Бъфет

Berkshire Hathaway отчита впечатляващи резултати през последните години, благодарение на нейния главен изпълнителен директор Уорън Бъфет.

Оракулът от Омаха е постигнал 20.3% средногодишна доходност в последните 55 години за своите акционери, което ще рече обща доходност от 2 744 063%.

С други думи, ако сте инвестирали 100 долара през 1965 г. в акции на Berkshire Hathaway, към края на 2019 г. бихте имали 2.7 млн. долара на свое разположение.

Справка на US Today показва, че 78.4% от инвестираните средства на компания, или точно 188 млрд. долара, са насочени към едва пет дружества. Вижте кои са те:


Apple – 115.4 млрд. долара

Близо половината от всички средства на компанията са насочени към Apple. Въпреки това Бъфет многократно през годините е изказвал съжаление, че е купил малко акции от технологичния гигант. Печалбите му до този момент от тази позиция се равняват на над 80 млрд. долара.

Bank of America – 26.1 млрд. долара

2020 г. беше поредната, в която Бъфет продължи да увеличава дела си в една от най-големите банки не само в САЩ, но и в световен мащаб. Днес делът на Berkshire се равнява на около 10%, но компанията е получила разрешение от Фед, че може да увеличи инвестицията си до 26.4 на сто.

Coca Cola – 20.2 млрд. долара

Това е най-дълго държаната акция в портфолиото на Berkshire – цели 32 години. Бъфет и преди е казвал, че най-доброто време за продажбата на дадена акция е... никога.

Какво подари Бил Гейтс на Уорън Бъфет за неговия 90-и рожден ден?Двамата милиардери са приятели от близо 30 години

American Express – 16.1 млрд. долара

Ако Coca Cola е номер 1, то American Express заема трето място сред най-старите инвестиции на Бъфет. Той е инвеститор там от цели 27 г.

Kraft Heinz – 10.2 млрд. долара

Това може би е една от най-слабите инвестиции на Бъфет през годините, но това се дължи на факта, че Heinz плати прекалено голяма цена за придобиването на Kraft Foods през 2016 г. Но пък това едва ли притеснява известния инвеститор, тъй като той получава около 521 млн. долара дивидент за година. 

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg