Пет начина да заобичате отново работата си

6043
Пет начина да заобичате отново работата си

© Pixabay.com

И вие ли сте сред хората, ненавиждащи работата, която някога сте обичали?

Не се притеснявайте, не сте единствените. Всъщност, според статистиката, много е вероятно това да се случи в определен момент.

Близо две трети от служителите с най-разнообразни професии – от работници до лекари и пилоти, са изпитвали понякога високо ниво на незадоволеност от работата си.

Коя е основната причина за това? Мнозина смятат, че са подценени, че губят време в безсмислени проекти, от които рядко изпитват удоволствие.

Но има добри новини: можете да разрешите проблема и да се отървете от усещането за разочарование и нежелание за работа. Разбира се, това зависи от готовността ви да бъдете проактивни и да направите някои промени.

С няколко внимателни стъпки, малко самоанализ и разговор с шефа ви, можете да превърнете работата, която мразите, в работа, която обичате или поне понасяте.

ВВС Capital предлага няколко начина да постигнете това:

1. Приемете реалността

Ако вече сте достигнали етап, в който мразите работата си, първо трябва да разберете, че вината не е ваша. Или поне не изцяло. Част от проблема е, че обществото е изградило нещо като идеал за това каква трябва да е работата, обяснява американският психолог доктор Пол Уайт.

Оттук след това идват и разочарованията. „Хората започват да работят и смятат, че отведнъж могат да спасят света или да използват всичките си творчески таланти, за да разрешат проблемите“, казва Уайт.

Но тъжната реалност е друга: малко са работните места, които изискват цялата творческа енергия на служителя. Поради това първата стъпка да промените нещата е да ги приемете такива, каквито са, казва доктор Уайт.

Разберете, че очакванията ви са твърде високи, поне за позицията, която заемате в момента, и опитайте да ги съобразите с конкретните функции, които изпълнявате.

Ако някои области от работата ви са се превърнали в рутина и ги изпълнявате автоматично, съсредоточете се върху това, което можете да контролирате.

Има ли задачи, които можете да избегнете или да възложите на друг човек?

2. Помислете защо сте там

Втората стъпка е да обмислите нещата хладнокръвно. Запитайте се защо сте престанали да харесвате работата си. Или изследвайте проблема из основи.

Според Скот Еблин, автор на книгата Overworked and Overwhelmed: The Mindfulness Alternative, в този случай е добре да помислите защо приемате тази работа и да си припомните нещата, които са ви харесвали, когато сте я започнали.

Това ще ви помогне да си дадете сметка за областите, които са ви мотивирали, и така ще можете да разберете от какво се нуждаете, за да промените работата си или да намерите смисъл да запазите работното си място.

„Не мислете, че отново ще заобичате работата си за няколко дни. Понякога е достатъчно да си върнете 20-30% от задоволството от това, което правите, за да потърсите след това нещо по-добро“, смята Еблин.

3. Бъдете смели и приемете рисковете

Със сигурност поемането на рискове, когато става дума за работа, може да ви причини главозамайване. Но това не означава да се хвърлите от мост или небостъргач.

Джордж Елфонд, изпълнителен директор на Rallyware, софтуерна компания с централа в Сан Франциско, смята, че понякога поемането на риск означава да си позволите малки неща. „Малките подробности могат да създадат голяма разлика за щастието ви на работното място“, казва той.

Според Елфонд първият риск би могъл да бъде да се измъкнете за кратка разходка или за чаша кафе следобед, или да работите на място извън офиса. След като веднъж си позволите малки неща, можете да поемете по-големи рискове.

В крайна сметка, вече сте се научили да не цените толкова много работата си, така ще можете да поемете по-големи рискове в опит да разрешите проблема. „Какво ще загубите, ако вече мразите работата, която вършите“, отбелязва Елфонд.

4. Говорете с шефа си

Бъдете проактивни и не си мълчете. Томас Калвард, професор по човешки ресурси в университета в Единбург, смята, че в повечето случаи шефът не знае за недоволството или незадоволеността на служителите си.

Понякога разговор с мениджъра ви може да се окаже решението на проблема. Бъдете искрен. Кажете това, което усещане и опитайте в разговор на четири очи да намерите начин да разрешите проблемите.

„Говорим за хора, които имат сходни професионални хоризонти и работни цели. Шефът ви може да се превърне във ваш враг или съюзник, всичко зависи от начина, по който ще подходите към разговора“, казва Калвард.

5. Помислете, че най-добрият ден на работното ви място може да е всеки ден

Анита Боунес, ръководителка на консултантската компания Saba Software в Канада,предлага проста рецепта, която според нея ще ви помогне да заобичате отново рутината и професията си.

„Помислете за най-добрия си ден на работа - момента, в който сте били най-щастливи там. След това помислете какво можете да направите, за да се случва това всеки ден“, казва Боунес.

Тя споделя, че веднъж това помогнало на нея самата, когато започнала да усеща, че губи интерес към работата, която вършела всеки ден. Шефът  й я извикал и я попитал защо е толкова безразлична към всичко. Тогава си дала сметка, че се нуждаела от промяна.

Пицата ни прави по-продуктивни служители По-стимулираща от паричен бонус?

Запитала се кой е бил най-добрият ден, прекаран на работното й място, какво я е правело щастлива, на какво се е наслаждавала. След това помислила как можела да постигне тези неща отново.

От този момент работата й се състояла в това да намери мотивите да бъде щастлива на работното си място. „Много хора усещат, че работата не ги задоволява. Но ключът е в това, че не знаят защо е така. Можем да намерим начин да върнем нещата, които са ни правели щастливи там“, уверява Боунес.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg