Пет тайни, които шефът не иска да знаете при интервю за работа

3293
Пет тайни, които шефът не иска да знаете при интервю за работа

© Pixabay

Когато хората търсят работно място, понякога е нормално да искат да скрият някои неща за себе си от потенциалния работодател, като реалната причина защо търсите нова работа или снимки в социалните мрежи от времето, в което сте били в университета.

Ако се чувствате виновни, че искате да скриете някои работи от миналото, недейте. Повечето работодатели също пазят тайни за себе си.

Изданието CNBC посочва някои истини, които често работодателите не искат кандидатите за работа да знаят.


Ето някои от най-потайните работодателски методики:

1. Проверяват ви в интернет

Работодателите искат да разберат колкото се може повече за истинското ви аз, не само за професионалната страна на живота ви, което обикновено се случва по време на интервюто за работа.

Можете да се обзаложите, че работодателите ще се разровят в интернет относно вас. Ще проверят чрез търсачката на Google, след което ще преминат към Facebook и Instagram, надявайки се, че не сте отделили време да скриете информацията, която може да хвърли светлина върху реалния ви начин на живот.

Освен това, някои работодатели нямат никакви притеснения да се свържат с бившето ви работно място, без да ви запознават с това, като дори могат да говорят с ваши бивши колеги. Това се случва най-лесно, ако намерят общи контакти в LinkedIn.

2. Вашата личност може да е плюс, но и минус

Доста хора живеят с идеята, че специалистите, набиращи персонал, са честни и безпристрастни – те са гаранция за свят, в който работното място се заема на база професионални качества.

В действителност обаче, работодателите често вземат крайното си решение за назначение на базата на това дали кандидатът им допада най-вече като личност.

Те често си задават въпроси като „с кой кандидат ще има най-добра химия между нас?” или „с кого се рабирам най-много?”. Поради това по време на интервюта вашата цел е не само да покажете на интервюиращия, че сте най-добрият кандидат за работното място.

Трябва активно да се опитвате да изградите връзка с тях. Целта е да ги накарате да ви харесват такъв, какъвто сте.

3. Можете да излъжете техния софтуер

Повечето големи корпорации, като Google, Microsoft или други работодатели от този ранг, използват софтуер за сортиране на молбите за работа. Така те отсяват кандидатите в началните стадии на търсенето на нов служител.

Това, което те не искат да знаете, е, че е възможно да се манипулира софтуерът така, че вашето резюме да получи по-висока оценка.

Повечето подобни системи работят на база специфични ключови думи. Аkо можете да идентифицирате тези думи и да ги поставите в резюмето си, софтуерът евентуално ще даде на вашата кандидатура отлична оценка.

4. Винаги има правилни и грешни отговори

Интроверт или екстроверт сте като човек? Какъв тип работна атмосфера ви допада? Какви са най-силните ви страни и слабости? Тези въпроси с отворен огтовор могат и да изглеждат безобидни, тъй като не предполагат „правилни” или „грешни” отговори, но това често е заблуда.

Интервюиращите задават тези въпроси, за да определят дали вашата личност ще пасне на работната позиция и на културата на работа в компанията. Ако работодателят чуе нещо, което, според него, не пасва на работната среда, по време на интервюто, считайте, че шансовете ви за назначение драстично намаляват.

5. Винаги първоначалната оферта е ниска

Има логика в това, нали? Работодателите не искат да плащат повече от това, което са преценили, че е справедливо. Така, когато започнат преговорите за възнаграждение, ако ви предложат най-високото, което могат, то считайте, че все едно са се простреляли в крака.

Поради това е важно да знаете собствената си цена, когато договаряте заплата. Ако знаете как се заплаща вашата работа на пазара и какво можете да предложите, ще бъдете далеч по-уверен в тези преговори, така че да получите колкото се може по-висока сума спрямо първоначалната оферта, отправена към вас.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Елена Йорданова
# 0
18:02 | 27 February 2019
Мисля, че * CV вече не е нужно ! WIKIPEDIA В нея CV е с по голямо описание на характеристиките ! CV имат само по една графа и са трудоемки за попълване не обхващат ако има повече от 1 работно место кандидата за работа и учебни заведения ! Прави се печатен формуляр от WIKIPEDIA и това е най удобен начин за документ в книжна папка или на компютър папка !
Елена Йорданова
# 1
18:02 | 27 February 2019
Мисля, че * cv вече си отживяха времето ! ***** УИКИПЕДИЯ Копирна страница от оригинала
Елена Йорданова
# 2
18:02 | 27 February 2019
Мисля, че * cv вече си отживяха времето ! ***** УИКИПЕДИЯ Копирна страница от оригинала
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg