Петима велики инвеститори, които не са Уорън Бъфет

2619
Петима велики инвеститори, които не са Уорън Бъфет

© Vanguard

Уорън Бъфет е един от най-великите инвеститори за всички времена.

Неговата стратегия (buy-and-hold, или в превод от английски - „купи и задръж“) му е позволила да купи акции от стотици компании, повечето от които подценени.

Способността на Бъфет да открива велики компании го е направила един от най-богатите хора в света, чието състояние днес се оценява на 93.3 млрд. долара, според данни на Bloomberg.

Въпреки че Бъфет е успял да постигне по-добра доходност за инвеститорите си през почти всичките 50 години от своята забележителна кариера, част от пазарните наблюдатели са на мнение, че 90-годишният Оракул от Омаха вече е изгубил своите способности.

Това се доказва и от последните няколко години, в които неговата компания Berkshire Hathaway не успя да постигне по-добра доходност от S&P500. За сравнение, през 2020 г. Berkshire донесе на акционерите си 2.4% доходност, което е доста по-малко от 15% за широкия индикатор.


Ето защо от Investopedia ни представят петима други инвеститори, които също ще останат в историята със своите постижения.

Джордж Сорос

Легандарният инвеститор е известен като „човека, който победи английската централна банка“ (заради големите си печеливши залози срещу британския паунд). През 1992 г. той скъсява паунда с 10 млрд. долара, което му носи печалба от над 1 млрд. долара.

Сериозният спад по това време принуждава Английската централна банка да закупи 1 млрд. паунда, както и да повиши лихвите с 2%.

Сорос има и доста печеливши залози срещу японската йена, от която печели 1 млрд. долара през 2013 г. В сравнение с Бъфет, той няма изразена инвестиционна стратегия, но това не му пречи да печели по 30% годишно за своя фонд.

Карл Айкън

Той е смятан за един от най-великите инвеститори в света за последните 25 години, тъй като годишната му доходност възлиза на около 31% спрямо около 20 на сто за Уорън Бъфет.

На Уолстрийт дори има термин „ефектът Айкън" - има се предвид скока на цените на акциите на една компания, когато Айкън започне да я купува, тъй като счита, че има лош мениджмънт.

Джон „Джак“ Богъл

Джак Богъл е основател на The Vanguard Group. Компанията днес управлява 6.7 трилиона долара, като е известна в инвестиционните среди с това, че управлява десетки индексни фондове, които са идеален инвестиционен инструмент заради ниските си такси за управление.

До края на дните си Богъл живее скромно. Главният редактор на Yahoo Finance Анди Сервър разказва следната история:

"Поканих Джак на интервю през 2012 г. Тогава той беше на 83-годишна възраст, но това не му попречи да вземе влака от Филаделфия. Видяхме се в ресторант, а той беше лесно забележим. Но не заради богатството му, което да личи отдалеч, или пък от заобикалящия го антураж – не, той беше съвсем сам.

Седнал беше на маса в ъгъла, носеше обикновен костюм, скучна вратовръзка и се чувстваше леко неконфортно на място, където сервираха октопод със сос от домати, лук, чушки и чесън, картофи и шунка. Вместо това той може би предпочиташе обикновен хамбургер. След интервюто му взех такси до гарата, откъдето той се качи на влака. Без лимузини или други луксозни коли."

Богъл почина в началото на 2019 г., малко преди да навърши 90 г. За него Уорън Бъфет казва: „Джак Богъл е направил повече за американските инвеститори, от който и да е друг човек в тази държава".

Бенджамин Греъм

Освен финансов мениджър, той е известен и като автор на книги и „учител" на следващите поколения финансисти. Греъм е баща на термините „анализ на ценни книжа" и „инвестиране в стойност". Принципът на последното е, че всяка инвестиция би трябвало да струва много повече от това, което инвеститорът е платил за нея.

През 1951 г. Бъфет посещава курс в Университета Колумбия, където Греъм му дава първите уроци за инвестициите. Трите основни инвестиционни принципа на Греъм са: винаги инвестирай в сигурни граници, очаквай волатилност и спечели от нея и знай какъв инвеститор си.

Питър Линч

В пеиода от 1977 до 1990 г. Линч управлява Fidelity Magellan Fund, като постига забележителните 29% доходност за своите акционери. Той успява да „победи“ S&P500, т.е. да постигне по-добра доходност от индекса в 11 от тези 13 години.

Линч обобщава своя начин на инвестиране в осем основно принципа, основните от които са: винаги инвестирайте дългосрочно, напишете домашното си преди да вложите пари и купувайте само това, от което разбирате.

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg