Петко Вълков: Кризите създават нови възможности за инвестиции

2237
Петко Вълков: Кризите създават нови възможности за инвестиции

Няма индикации, че през тази година ще станем свидетели на нова глобална рецесия, но дори това да се случи, тя ще създаде много добри възможности за инвестиции.

Това заяви Петко Вълков, който ръководи дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка. Той взе участие в първия панел на десетото издание на форума "Шумът на парите", посветен на управлението на личните финанси.

"Ще започна с това, че днес е 10-ото издание на форума "Шумът на парите". Спомням си, че участвах и в първото издание през 2009 г. Тези 10 години съвпаднаха с един изключително силен ръст на фондовите пазари по света. Американският S&P 500 сега е около 2 900 пункта, а преди 10 години беше 800.

Dow Jones Industrial Average скоро подмина 26 000 пункта, а преди 10 години се чудехме дали на 6500 ще достигнем дъното. Германският DAX 30 днес е на 12 000 пункта, а преди 10 години беше на 6 000. Интересното е, че българският SOFIX днес се движи около 580, а през пролетта на 2009 г. знаете ли къде беше? На 380", припомни още той.

Според Вълков всичко това води до извода, че взимането на решения за инвестиции не е едногодишен процес, а има много по-дълъг хоризонт. Търсенето на доходност изисква проучване на най-добрите алтернативи, каза още той.


"Кризата отпреди 10 години беше най-удачният момент за инвестиране. Дали сега се задава нова криза? Аз смятам, че не се задава, но дори да е така, тя ще зададе нови възможности за инвестиции в следващия 10-годишен период", заяви Вълков.

"Само допреди 4-5 месеца се говореше, че рецесията идва през 2019 г. Анализите на нашите партньори от Erste Bank обаче показват, че икономиката на САЩ вероятно ще нарасне с над 2% тази година, а европейската, която е в малко по-лошо състояние, ще нарасне с около 1.3%. Цялата тази несигурност на пазарите през последните 6 месеца води до извода, че диверсификацията ще е водещата дума през 2019, 2020, пък и през следващите няколко години", допълни той. 

Според него инвеститорите не би трябвало да се фокусират само върху един актив или един пазар. Портфейлите би трябвало да включват различни финансови продукти.

"Когато започна да говоря за договорни фондове, насреща получавам едни не много щастливи физиономии. У нас терминът "договорен фонд" няма чак толкова добра репутация. Това се дължи на факта, че българските фондове не успяха да се възстановят по най-добрия начин от кризата преди 10 години.

Но погледът върху този тип инвестиции не бива да се ограничава до няколко пазара. У нас можете да откриете фондове, които са се представили много добре през последните години и имат потенциал за още по-добър растеж през следващите няколко", заяви Вълков.

На въпрос дали с по-малка сума пари може да започнем изграждането на дългосрочен инвестиционен портфейл, Вълков отговори, че сумата, сама по себе си, не е най-важното нещо.

"Важното е създаването на навик да се инвестира и да се спестява. Целта е не всички спестявания, а само част от тях, да се насочат към по-рискови компоненти. Всеки иска да направи най-голямата доходност за една година без никакъв риск, но реалността не е такава. Истината е, че инвестирането е дългосрочен процес", заяви той. 

Според него целта би трябвало да е устойчивата доходност в дългосрочен план, а не постигането на "бърза" печалба в рамките на една или две години.

"На този свят няма нищо безрисково, но ако вземем предвид общоприетото схващане за безрисковите инвестции, те в повечето случаи носят загуби заради реалната инфлация", обясни Вълков. 

"Всички класове активи трябва да бъдат взети под внимание и никой не може да каже кой е най-подходящ във всеки един момент. Инвестирането на малки суми, но регулярно, в дълъг период от време, може би е най-доброто решение. Колкото и да е проста, тази стратегия води до най-добри резултати", обобщи той.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

БяхТам
# 0
16:04 | 17 April 2019
Ама такива глупости говореше тоя. Ха, ха, ха ... Неща абсолютно несвързани с обсъжданата тема и много сухо поднесена информация. Само цифри, цифри....все едно пред него са застнали само инвестиционни консултанти. Определено май не знаеше къде се намира. Те и за това хората започнаха да се прозяват и отидаха да пият кафета докато говореше.
Мария
# 1
17:04 | 16 April 2019
Много интересно изказване, точно затова е толкова посещаван този форум, защото човек може да чуе много интересни и различни неща от доказали се професионалисти.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg