Петте грешки на начинаещия инвеститор

3176
Петте грешки на начинаещия инвеститор

© Pixabay

Грешките са неотменима част от процеса на усъвършенстване, както при инвестициите, така и във всяка друга област на човешкото познание. Но има и такива, които са допускани в продължение на десетилетия от десетки хиляди трейдъри и не е необходимо да бъдат повтаряни.

Още повече, че някои от най-грубите пропуски могат да доведат до катастрофални последствия за портфейла на начинаещия инвеститор, от които той може и да не успее да се възстанови.

Обикновено хората, които правят първите си стъпки на финансовите пазари, сключват повече сделки и държат позициите си отворени за по-кратки периоди от време, в сравнение с професионалните инвеститори. А това означава, че рискът от натрупване на грешни решения се увеличава значително.  

Ето кои са петте най-често допускани грешки от начинаещите трейдъри:


1. Търговия без предварителен план

Опитните инвеститори никога не влизат на пазара, без да разполагат с подробно разработен план. Те са наясно с точния момент на влизане и потенциалните възможности за излизане от сделката, както и с максималния риск, който са склонни да поемат.

Начинаещите рядко отделят време, за да чертаят такива планове, което е много груба грешка. А дори и да имат предварителна стратегия, те много често я изоставят или започват да я променят "в движение", реагирайки на пазарните изменения.

Другият проблем е свързан с т. нар. "преследване" на печалбите. Ако дадена акция, индекс, инвестиционен фонд или друг финансов актив се представя много силно през последните три или четири години, това означава само едно - трябвало е да инвестирате в него по-рано.

Сега позитивният тренд може би вече е на път да приключи. Неопитните инвеститори много често са склонни да купуват "на върха", когато професионалните трейдъри вече започват да намаляват позициите си.

Освен това не е добра идея да инвестирате без предварително зададен времеви хоризонт. Ако искате да натрупате средства за покупката на ново жилище, може би си струва да разгледате инвестиционните възможности в малко по-близък план - две, три или пет години.

Ако обаче целта ви е да спестите пари за пенсиониране след 30 години, то не би трябвало да ви интересува какво ще се случи с пазарите в следващите няколко месеца.

И не на последно място по важност, планирането на инвестициите трябва да бъде съобразено с поетия риск. Ако даден актив предлага впечатляваща възвръщаемост, е задължително да си отговорите на въпроса с какви рискове е свързана тя.

2. Сключване на сделки без "предпазни стопове"

Липсата на т. нар. "поръчки за ограничаване на загубите" (Stop-Loss Orders) е едно от най-явните доказателства за липсата на предварителен план. Това са поръчки, които затварят позицията автоматично при достигането на максимално допустимата загуба.

Ограничаването на загубите е един от най-важните принципи в търговията с финансови инструменти, който начинаещите трейдъри са склонни да подценяват.

В много от случаите те оказват да признаят, че са взели грешно решение и вместо да затворят губещата си позиция, продължават да я държат с надеждата, че "пазарът ще се обърне". Още по-опасно е т. нар. "осредняване".

Типичен пример за това е случаят, в който инвеститорът купува известно количество акции, пазарът тръгва в противоположната посока, а вместо да затвори позицията си, той взима още акции с аргумента, че по този начин "средната цена" на инвестицията му става още по-ниска. Трейдърът се надява, че когато цените започнат да растат, той ще "избие" загубите от първоначалното си вложение.

Тази стратегия обаче почти никога не може да донесе успех, тъй като вместо да ограничава загубите, тя поглъща все повече средства за поддържането на актив, който на практика носи отрицателна доходност.

Приемането на загубите без емоция е умение, което инвеститорите придобиват с времето и натрупания опит. За съжаление, отказът от признаване на собствените грешки понякога може да струва твърде скъпо.

3. Твърде много "маржин"

"Маржин търговията" е инструмент, който позволява на инвеститорите да използват заемен капитал в допълнение към собствените си средства. По този начин те могат да откриват по-големи позиции и съответно да мултиплицират доходността от вложенията си. Същото обаче важи и за загубите.

Да кажем, че използвате "маржин" от 10:1. Това означава, че с депозирани по сметката ви за търговия 1000 долара, можете да закупите ценни книжа, стоки или валути в размер на 10 000 долара. Ако цената им се повиши с 5%, то вие ще реализирате печалба от 500 долара, което прави 50% от първоначалната инвестиция. Ако обаче се срине с 5%, на практика ще загубите половината от капитала си.

Това е същността на т. нар. "ливъридж" (от англ. leverage, или "лостов механизъм").  

Бихте ли купили акции с кредитната си карта? Най-вероятно не. Използването на твърде голям "маржин" обаче представлява нещо подобно. Най-добрият съвет към начинаещите инвеститори и да използват заемния капитал пестеливо и ако решат да търгуват "на маржин", да следят много по-внимателно откритите си позиции.

В този случай "стоповете" са абсолютно задължителен елемент от търговията.

"Ливъриджът" е нож с две остриета, който много често привлича начинаещите инвеститори. Те започват да мечтаят за "големите печалби" и възможността да управляват мащабни позиции с депозирането на скромни средства, но всъщност рискът, който поемат с използването на маржин от 100:1 или 200:1 (какъвто предлагат някои брокери), е огромен.

При "ливъридж" от 100:1 евентуална промяна в цената на базовия актив с 1% може да изтрие целия ви капитал.  

Как и къде да инвестираме 1000 или 2000 лв.Започнете с малко и правете малки крачки


4. Липса на диверсификация

Поговорката "не слагай всички яйца в една кошница" важи с особена сила в света на финансовите пазари. Портфейл, в който влизат активи с различен профил, е най-добрата застраховка срещу губещите инвестиции.

Когато капиталът е разпределен равномерно, в зависимост от рисковия профил на всяко от вложенията, опасността от резки промени в цените при някои от активите се неутрализира от останалите.

Освен това проучванията в дългосрочен план показват, че повечето портфолио мениджъри и управляваните от тях инвестиционни фондове постигат по-слаба доходност от пазарните индекси. Или с други думи, повечето професионални инвеститори не успяват да "надхитрят" пазара.

От тази гледна точка, много от начинаещите трейдъри твърде наивно смятат, че тяхната стратегия е уникална и непременно ще им донесе по-висока доходност от средната за пазара. В повечето случаи това допускане е грешно.

Много е вероятно да постигнете по-добри резултати, ако просто разпределите средствата си равномерно сред т. нар. "сини чипове" (най-ликвидните компании от водещия борсов индекс), отколкото да се опитвате да откриете следващата "компания еднорог".

Ако все пак сте убедени, че искате да управлявате портфейла си активно, а не да следвате движенията на индексите, направете всичко възможно да покриете максимално широк диапазон от инвестиции и да не зависите от представянето на една-единствена компания, валута или суровина. 

5. Следване на "стадото"

Една от най-често допусканите грешки от начинаещите инвеститори е първосигналната реакция на пазарните движения. Това, че една акция е поскъпвала непрекъснато през последните два месеца, не означава, че ще продължи да го прави и през следващите два. Дребните играчи имат навика да се включват в покупките, когато големите инвеститори (т. нар. "умни пари") вече търсят начини за излизане от пазара.

Истина е, че една от най-старите поговорки във финансовите среди гласи "трендът е твой приятел" (trend is your friend). Това означава, че в повечето случаи не е добра идея да се плува "срещу течението", но въпреки това опитните инвеститори усещат кога пазарът става твърде "пренаселен" и е време за продажба.

Груба грешка е да разчитате само на чуждите анализи и на мненията, които чувате или четете във финансовите медии. За всеки инвеститор е изключително важно да си "напише домашното", да начертае инвестиционен план, съобразен със собствения му рисков профил и да го следва, независимо от турбуленциите на пазара.

А анализите на експертите могат да се използват просто като "алтернативни" мнения за текущата ситуация.

Много начинаещи инвеститори вярват сляпо в теорията за пазарната ефективността и считат, че не е необходимо да правят собствени анализи, тъй като цялата информация за финансовите активи вече е калкулирана в тяхната цена. Истината обаче е, че детайлният поглед върху финансовите отчети на дадена компания може да ви разкрие много подробности и потенциални възомжности за печалба. 

Най-голямата полза от съставянето на предварителни планове и подробни стратегии за търговия обаче е ограничаването до минимум на опасността от прибързани решения. Повечето прохождащи тейдъри бързат да влязат на пазара, за да не пропуснат "голямата печалба".

Те са склонни да търгуват твърде често, без да са изследвали съответния актив от всички гледни точки. А това ги кара да се обвързват емоционално със своите решения и да губят умението да разсъждават трезво за ситуацията на пазара.

Това винаги води до финансови загуби, а в дългосрочен план - до подкопаване на доверието в собствените възможности.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg