Покупка на жилище или инвестиция във фонд?

15860
Покупка на жилище или инвестиция във фонд?

© Pixabay.com

Последните данни на Българска народна банка сочат, че лихвите по депозитите, предлагани от банките у нас, достигат най-ниските нива в историята си. Именно в тези времена част от населението вече си задава въпроса къде да вложи спестяванията си.

А това наистина е сериозен въпрос, на който ще отделим време в днешния материал. Защото лихвата днес, получавана от вашата банка, едва ли ще покрие данъка по лихвата плюс инфлацията в страната.

Две са основните възможности, към които част от хората, теглещи средства от банките, се насочват. Първата е свързана с покупката на имот, където се разчита или на ръст в цените, или на дохода, получен от неговото отдаване под наем, докато втората е свързана с инвестиция във взаимни фондове.


Както неведнъж в последните седмици и месеци сме питали, тази инвестиция е все по-популярна в страната, като вложенията във фондове, по последни данни, вече са за над 3 млрд. лв, при това за второ поредно тримесечие.

Ето защо днес ще сравним тези две инвестиции по няколко основни критерия:

Фонд vs Имот – плюсове и минуси:

Сигурност/Рискове

Голяма е вероятността да не разбирате както от инвестиции, така и от тънкостите на имотния пазар. Да, наистина и при двете разчитаме на консултацията на експерти, но имайте едно наум.

За разлика от банковия сектор, който е обект на строги регулации, ситуацията при „брокерите на имоти“ далеч не е такава. Това често води до ситуацията,при която насреща стои човек с опит от около година или дори по-малко.

Предимството на инвестиционния фонд са именно специалистите с добро образование и строга регулация. Знаете ли, например, че най-голямото европейско управляващо дружество, което отскоро е достъпно и у нас (бел. ред. Amundi, предлагано в клоновете на Сосиете Женерал Експресбанк), управлява повече от 1.2 трилиона евро на над 100 млн. души по света?

Рисковете от неплащане и натрупване на разходи при отдаването на имота, както и напускането на наемателите, също са налице. При фондовете няма подобен риск.

Природните бедствия, например земетресенията и други евентуални имуществени вреди, са риск само за вложението ви в имот, но отново липсват при фондовете.

Разходи

Стандартно покупко-продажбата на имот ни носи и допълнителен разход от между 2.5-3% комисиона за брокера. Нова комисиона се полага и при сключването на договор за наем.

В случай че искате да сте изряден наемател, което силно препоръчваме, не трябва да забравяте, че дължите и 10% данък върху дохода от наеми. Не е вариант да посочвате по-нисък наем, с цел да намалите данъка си, тъй като рискувате да не спите спокойно.

Високи са и нотариалните такси, а не бива да изключвате и евентуалните ремонтни дейности по имота си.

При фондовете на Амунди, предлагани от Сосиете Женерал Експресбанк, освен таксата управление, удържана от Амунди, която варира спрямо фонда средно между 0.8% – 1.6%, няма такса за изход при продажбата на притежаваните дялове.

Колкото до входната такса за инвестиция във фонд, концентриран в акции, тя е в размер на 1% от сумата или иначе казано 500 евро при инвестиция от 50 к евро.

Доходност

Освен че доходът от инвестиция във фонд е необлагаема, тя е и отлична възможност да увеличите спестяванията си доста по-бързо през годините, отколкото стандартните депозитни предложения.

А доходите от този тип инвестиции, както е видно от скорошен материал на Profit.bg, в повечето случаи са двуцифрени, при това не за последните 12 месеца, а само от началото на годината, или точно 8 месеца.

Да, минали резултати не гарантират и бъдещи добри доходности, но именно затова специалистите препоръчват по-дългосрочен период на вложението ни, обикновено 5-7 години.

Справка на Profit.bg показва, че вложение от 50 000 евро през 2007 г., или точно преди 10 години, в Amundi Funds Equity Europe Concentrated би ни донесла доходност от 100.67%, или иначе казано - днес парите ни биха се превърнали в 100 335 евро, достатъчни за покупката на два маломерни имота в столицата.

За същия този период вложение от около 50 000 евро, при отчетените тогава най-високи цени на пазара на имоти у нас, биха ни стигнали за покупката на едно или друстайно жилище, в зависимост от района, който сме избрали.

Един подобен имот би ни носил по около 4-5% годишна доходност, т.е. доста над лихвите по депозитите в момента, но и под резултата, постигнат от фонд на Amundi.

Отделно, следва да се има предвид, че доходите от наем се облагат с 10% данък, а доходността ни ще зависи, както от непрекъснатостта на отношенията ни с наемател/и, така и от евентуалните ремонтни дейности по имота, които ще са за наша сметка като собственици.

Дългосрочен ангажимент

И при двете вложения се изисква дългосрочен ангажимент, но имайте предвид, че ако ви потрябват парите ви, много лесно и бързо е да продадете дяловете си от фонда, в който сте инвестирали.

Продажбата да даден имот може да отнеме между 3 и 12 месеца, или доста по-бързо, но ако направите сериозна отстъпка в цената. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на финансови или други материални активи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Васил
# 0
14:10 | 10 October 2017
По-скоро в края или началото на статията трябваше да напишете "Статията е с МАРКЕТИНГ цели и не сравнява, а по-скоро рекламира продуктите на SG Expressbank". Аз лично не видях нито едно предимство на имотния пазар, хора дайте да инвестираме всичко във взаимни фондове?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg