Премахнете тези приятели от обкръжението си, ако искате успехи

6814
Премахнете тези приятели от обкръжението си, ако искате успехи

© Pixabay

Приятелите могат или да подпомагат, или да пречат на успехите. По тази причина е много важно човек да преглежда и да пречиства групата си от приятели, докато се издига в кариерата, казва психологът Сисили Хоршъм-Братуейт пред CNBC.

"Ако отношенията ви с даден приятел изискват повече енергия, отколкото ви осигурява, откажете се от него или от нея," казва Хоршъм-Братуейт.

Според психолога обаче, приятелите са необходими за емоционалното благосъстояние на човек, което, от своя страна, води до увеличаване на продуктивността и "ви прави по-добри на работното място."


Според Хоршъм-Братуейт можете да забележите дали една връзка ви изтощава, като търсите няколко основни признака. Например, хората, които "очевидно не ви подкрепят", създават тези изтощаващи отношения, казва тя.

Тя обаче също така отбелязва, че в живота и в работата човек има нужда от други хора, за да му казват истината и да го предизвикват. Те обаче трябва да го правят с "намерение за загриженост и любов към вашето по-добро благосъстояние."

Хоршъм-Братуейт съветва да премахнете от вътрешното си обкръжение и приятелите, които "разчитат прекалено много на вашите емицонални, финансови и интелектуални ресурси."

От друга страна, намирането на време за солидни отношения, в които хората се подкрепят, е от съществено значение. Този тип приятелства ви помагат да израствате както на работното място, така и извън него, казва тя.

С напредването на възраста и докато се изкачваме в корпоративната йерархия нашите отношения започват да се разпадат поради "незлонамерена небрежност," според психолога.

"Не е преднамерено," казва тя, "но се случва, особено между приятели."

Според нея най-сериозната причина за пренебрегването на отношенията с някого е липсата на време. Тя обаче смята, че е важно да се намира време за "подхранването и развиването" на близките приятелства.

"Може да изглежда сякаш не можете да намерите енергията да направите това, но би трябвало да го правите, защото в края на краищата си заслужава напълно," казва Хоршъм-Братуейт.

Това обаче не означава да се стремите да задържите всеки приятел, който имате. Според Хоршъм-Братуейт, ако имате приятели, които притежават някои от гореспоменатите черти, те нямат място във вътрешното ви обкръжение.

"Тяхното място може би е в по-външния кръг или дори извън всякакви кръгове," казва тя.

Психологът добавя, че елиминирането на приятели, които не подкрепят успехите ви, е нормален за професионалния цикъл.

"Когато човек има все повече успехи, има нужда да нормализира това и да променя хората, които са в живота му и с какво допринасят към него," казва тя.

"С вашия прогрес кръгът ви става все по-малък и по-малък," казва Хоршъм-Братуейт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg