Просто упражнение за това как да спрем да се притесняваме

16004
Просто упражнение за това как да спрем да се притесняваме

Да се чувстваме неспокойни е фундаментална част от това да сме човешки същества.

Има обаче определени ситуации, в които разклатените ви нерви могат да окажат ужасно влияние върху нормалното ви функциониране. Може би не сте спали добре или не сте се хранили като хората от седмици, защото сте убедени, че бизнесът ви може да фалира всеки момент?

При обстоятелства като тези няма магическо лекарство, което да спре мислите ви от излизане извън контрол или пък да облекчи физическото проявление на вашите страхове.


Има обаче психологично упражнение, което може да намали част от безпокойството ви, което ще ви помогне да стигнете до същността на проблема, зщаото всъщност сте способни да разсъждавате по-ясно.

То се базира на анекдот от Уилис Кариър, основоположник на модерната климатична индустрия, който е използван в книгата на Дейл Карнеги от 1948 г. "Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота".

Ето какво представлява:

1. Запитайте се: "Какво е най-лошото, което може да се случи?"

2. Пригответе се да приемете най-лошото.

3. Измислете как да подобрите нещата, ако най-лошото се случи.

В книгата Карнеги описва как това упражнение е помогнало на Кариър да се справи с нервна криза. Докато още бил млад и работел за Buffalo Forge Co., Кариър открил, че нова услуга, която неговата компания предлагала, не била толкова ефикасна, колкото той се надявал.

"Бях шокиран от провала си," споделил Кариър пред Карнеги. "Сякаш някой ме бе ударил по главата. Стомахът ми започна да се свива и обръща. Известно време бях толкова притеснен, че не можех да спя."

В определен момент той осъзнал, че притеснението, макар и обяснимо в тази ситуация, било относително вредно. Така той достигнал до въпросното упражнение в три стъпки.

Първо, осъзнал, че най-лошото, което може да се случи, е да се наложи неговата компания да премахне техниката, която не работи, и да изгуби инвестираните 20 000 долара.

След това той приема потенциалния изход. Компанията би могла да отчете загубата като разходи за проучване на нова стратегия.

И последно той измисля как да подобри ситуацията. Ако купи нова техника за 5 000 долара, компанията би могла да разреши проблема.

В крайна сметка компанията прави точно това и печели 15 000 долара, защото допълнителната техника се оказва ефикасна.

Ето какво още споделя Кариър пред Карнеги: "Когато се принуждаваме да се изправим пред най-лошото, което може да се случи и да го приемем психически, тогава ние елиминираме всичките тези неща, които си представяме смътно и се поставяме в позиция, в която сме способни да се концентрираме върху проблема."

С други думи да се притеснявате е като да ходите в кръг в тъмна стая. Ако приемете обаче потенциалния отрицателен изход от нещо, това е сякаш някой светва лампата и ви дава възможност да намерите изхода.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg