Психолозите опровергават 7 мита за родителството, в които вярваме от векове

6462
Психолозите опровергават 7 мита за родителството, в които вярваме от векове

© Pexels

Отглеждането на деца определено не е нещо, което ни идва естествено.

За много от нас първата идея за това как трябва да изглежда родителството идва от собствените ни родители.

Но по пътя към правилното отглеждане на деца се сблъскваме и с погрешни схващания, които трябва да преразгледаме.


Bright Side подбра експертни съвети, които да ни помогнат да разберем къде грешим:

Захарта прави децата хиперактивни

Въпреки че много родители биха се заклели, че шоколадът или сладоледът правят децата им по-активни, това всъщност не е вярно. Погрешното схващане идва от идеята, че повишените нива на кръвна захар ни дават допълнителна енергия.

Според проучванията обаче приемът на захар няма нищо общо с поведението на децата. Същевременно, има различни причини за хиперактивността, като например липсата на сън.

Родителите не трябва да се карат пред децата си

Тезата, че споровете пред децата могат да ги изплашат и да им нанесат травми, звучи разумно. Ако обаче не си крещите един на друг, а се опитате да разрешите конфликта заедно, това може да се превърне в образователно преживяване за децата.

Цивилизованите спорове на родителите могат да им помогнат да регулират по-добре емоциите си и да им предложат по-добри идеи за изграждане на семейни отношения в бъдеще.

Ако не реагирате на всяко лошо поведение с твърда ръка, ще загубите контрол над децата си

Бъдете реалисти - би било невъзможно да реагирате на всяко нередно малко нещо, което децата ви правят. Освен това, както казват експертите, липсата на отговор на негативното поведение може да е по-добра идея от незабавната реакция.

Малчуганите винаги търсят вниманието на родителите си, а игнорирането работи, когато е насочено към поведение, което смятате за неприемливо.

Не можете да направите нищо за „ужасните две“

Обикновено 2-годишните деца се характеризират с бързи промени в настроението и поведението, с които родителите смятат, че е буквално невъзможно да се справят. Това са абсолютно нормални промени в развитието и вие, като родител, трябва да се запасите с търпение.

Опитайте се да намерите начин да си сътрудничите с детето или да насочите вниманието му към игра или други неща, които харесва.

27-годишен ще съди родителите си: родили го без неговото съгласие27-годишен мъж планира да съди родителите си, защото са го родили без негово съгласие

Строгите родители отглеждат добре възпитани деца

Ако сте прекалено строги родители, можете да очаквате, че детето ще спазва изискванията ви, но не защото разбира какво е правилно, а защото се страхува от вас. Суровите ограничения не помагат на децата да се научат да се самоконтролират и да поемат отговорност за себе си.

Похвалите правят децата по-умни

Всъщност, това може да ги обезкуражи да учат по-усърдно. Когато хвалите децата за добрите оценки, това ги кара да се съсредоточат върху тях, а не върху ученето, твърдят експерти.

Те ще искат да ви впечатлят отново, за да чуят вашите похвали, като ще предпочетат по-лесни задачи, така че да успеят, като същевременно избягват по-предизвикателните.

Можете да покажете емоциите си, децата не ги разбират

Родителите са склонни да мислят, че само те могат да разберат настроението на детето си. В действителност е вярно и обратното. Вашето дете не само разграничава емоциите ви, но и ги възприема. Така че, дори да сте ядосани или уморени по някаква причина, опитайте се да изразявате само положителни чувства пред детето си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg