Райна Миткова, EOS: 20% от хората очакват проблеми с погасяването на кредит

3041
Райна Миткова, EOS: 20% от хората очакват проблеми с погасяването на кредит

Около 20% от българите се опасяват, че ще изпитат проблеми с погасяването на задълженията си след изтичане на кредитния мораториум, това заяви управителят на EOS Group в България Райна Миткова по време на Шумът на парите 2021.

"Шокът, причинен от пандемията от COVID-19, се отрази и на начина, по който управляваме личните си финанси. В някои сегменти потреблението беше силно ограничено, най-вече поради психологически причини.

Хората не бяха сигурни какво ще им донесе утрешният ден, въздържаха се от почивки, от ремонти, бяха задържани и част от разходите за обучение. Това обаче са и перата, по които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат, когато ситуацията се подобри. Най-вече по отношение на почивките и инвестициите в дома", заяви Миткова.

Тя цитира проучване на EOS Group, което илюстрира тази промяна. Хората са давали най-много пари за здраве през 2020 г. По думите ѝ качеството на българското здравеопазване предполага, че много българи са се обърнали към частните здравни заведения.


"Необходимостта да работят от домовете си, вместо от офисите, пък накара много хора да обзаведат жилищата си, така че да се подходящи за съвместяването на тези задачи. Това е и причината, поради която много от българите отделиха средства за нови електронни устройства и за битови уреди, така че да направят дома си удобен не само за живеене, но и за учене, за работа и за забавление", коментира управителят на EOS Group.

Тя припомни, че редица индустрии са пострадали тежко през последната година, а доходите на хората, заети в тях, рязко са се понижили. Една трета от анкетираните твърдят, че са имали нужда от спешно финансиране - кредити от финансови институции или пари назаем от приятели и роднини, за да покрият неотложните си разходи.

"Това, което ни тревожи като специалисти по управление на вземания, е, че около 20% от българите очакват да имат проблеми в погасяването на задълженията си след изтичането на кредитния мораториум.

Затова и кредиторите трябва да бъдат внимателни с приключването на тази кредитна ваканция и да проявят повече гъвкавост по отношение на хората, изпаднали в трайни затруднения", каза още Райна Миткова.

Според нея е интересна тенденцията към повишаване на финансовата грамотност.

"Нашият опит в последните няколко години показва, че до голяма степен българите задлъжняват поради неумението да боравят със своите лични финанси. За съжаление, това не се научава в училище - да си правим сметката, да знаем какво влиза и какво излиза от семейния бюджет, дали можем да си позволим някои разход или кредитен продукт. Учим се от опита и грешката и, за съжаление, това има неблагоприятни последици върху много от потребителите", коментира Миткова. 

Тя посъветва хората да управляват разумно личните си финанси и да планират своя семеен бюджет. По думите ѝ, с подобряването на икономическата ситуация, хората се отдават на харчене, но трябва да имат предвид, че изненадващи разходи винаги ще има и е добре да разполагат с "бели пари за черни дни".

"Независимо от размера на доходите, при правилно планиране е възможно човек винаги да заделя средства за този буфер, който да осигури глътка въздух при по-неблагоприятни времена", смята управителят на EOS Group.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg