Съкратен от работа капитан заживя на лодка с цялото си семейство

3833
Съкратен от работа капитан заживя на лодка с цялото си семейство

© Pixabay

Хонконгската компания Cathay Pacific съкращава хиляди работни места и затваря регионалната си авиокомпания Cathay Dragon по време на пандемията.

Един от най-потърпевшите служители е съпругът на Лиза Тераучи-Д'Розарио, който остава без работа, след като е капитан в продължение на 14 години.

"Новината беше съкрушителна за семейството ни", разказва Лиза пред CNBC.


Те решават да напуснат Хонконг и да се върнат в Нидерландия, откъдето е съпругът ѝ Йерун. Но не остават и там за дълго.

Съпругът на Лиза е опитен моряк и животът в морето "изглеждаше най-доброто място", особено след като семейството се надява да избегне заразяването с COVID-19, допълва Лиза.

Двойката взема смелото решение да продаде дома си в Нидерландия и да си купи еднокорпусна лодка втора употреба, за да "живее и пътува по цял свят".

Първата дестинация е Франция, следват Испания и Португалия, а после и Сардиния. Преди да отплават за Гърция, семейството презимува в Сицилия.

Да обикаляш света екстремно - съвети за напреднали пътешественициОнлайн общност за екстремни пътешественици съветва как да обиколите света

Плават от юни 2021 г. до лятото на 2022 г., когато пътуването им е прекъснато заради повреда в двигателя на лодката.

"Ветроходството е въпрос на кратки скокове", допълва Лиза.

Около 85 % от времето си семейството прекарва на спусната котва или в пристанище, така че успява да разгледа много европейски градове.

Децата са на домашно обучение. Майка им Лиза поддържа връзка с училище в Обединеното кралство, което предоставя месечни задачи на малчуганите въз основа на учебния материал за възрастта им.

За разлика от традиционните класни стаи, където децата "се борят за вниманието на учителя", домашното обучение им позволява да се съсредоточат по-сериозно върху новите знания, категорична е Лиза.

Освен това домашното обучение отнема по-малко време от традиционното, казва тя. При домашното обучение "не са нужни толкова много часове на ден, за да се учи... За два-три часа всичко е готово.", категорична е Лиза.

Те продадоха къщата си и гледат кучета, за да обикалят светаАндреа Шилде и съпругът й Ели Карплус напускат работата си в САЩ, за да пътуват по света. Синът им посещава училище онлайн

Освен това, животът на лодка значително подобрява семейния бюджет, тъй като изключва от месечните разходи сметките за наем, електричество и вода, допълва Лиза.

Докато живее в морето, семейството използва машина за пречистване с филтър, за да превръща морската вода в питейна. Служат си и с вятърен генератор, а чрез литиеви батерии съхраняват слънчева енергия.

Намаляват разходите си допълнително като купуват леснодостъпни продукти. Отказват се от веганството, тъй като в малките крайбрежни градове, които посещават, често липсват пресни зеленчуци. "За да бъдем устойчиви, трябваше да се храним на място и да пазаруваме от локалните магазини", обяснява Лиза.

Семейството също така преминава към храни, които са лесни за съхранение и с дълготрайна годност, като макаронени изделия, ориз и сосове.

Едно от притесненията на семейството обаче е животът без постоянна интернет връзка. Но постепенно, всички свикват с тишината и спокойствието без виртуалната реалност. "Можеш просто да седиш на палубата и да гледаш водата ... и преди да се усетиш, минават осем до десет часа.", признава Лиза.

Всъщност, всичко на борда зависи от времето, каза тя.

Най-недружелюбните градове в светаПропуснете ги ако търсите приятелско отношение

Семейството често проверява прогнозата, но попада и в ситуации, за които не е подготвено.

В един от случаите лодката се сблъсква с "почти триметрови вълни". Въпреки че семейството получило морска болест, 25-тонният плавателен съд не бил повреден. "Всъщност това ни научи не само на респект към силата на океана, но и на безумно уважение към лодката, в която се намираме", казва Лиза.

"Най-хубавата част от ветроходството всъщност е когато няма никаква земя пред взора ти", споделя Лиза.

Залезите, звездното нощно небе и вълните, осветени от биолуминесценция са неописуеми, казва тя.

"Ветроходството е учител за истинския живот, защото в много случаи не можеш да контролираш как ще се развият нещата. Трябва да се научиш как да се справяш в различни ситуации и да се въздържаш от ненужни рискове", допълва тя.

"Мнозина изчакват, докато пораснат и спестят достатъчно пари, за да се опитат да предприемат подобно пътуване. Но е възможно да си купите евтина лодка и да се отправите на път", казва Лиза и добавя, че съпругът ѝ е направил повечето от ремонтите на лодката им сам.

"Няма по-добър начин за учене от трудния, защото тогава нещата остават за цял живот.", категорична е Лиза.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg