Само за 7 г. тя погаси дълговете на родителите си и им купи дом

16560
Само за 7 г. тя погаси дълговете на родителите си и им купи дом

© Instagram

Ана Хаотанто е на 21 г., когато си поставя първата голяма финансова цел – да купи на родителите си дом преди да стане на 30 г.

Когато е на 28 г. тя им предоставя ключовете от къща, а когато идва 30-ия й рожден ден, тя вече официално е милионер.

Хаотанто не е основател на мултимилионен технологичен стартъп, нито пък израства в богато семейство. Всъщност, точно обратното: Когато е тийнейджър родителите й натрупват хиляди долари задължения по кредитни карти, а постоянно нарастващия наем на апартамента им в Сингапур след Азиатската финансова криза от 1997 г. води до фалита на текстилния бизнес на нейното семейство.


За Хаотанто обаче това е ценен опит, който впоследствие й помага да избягва същите капани.

"Ако не си роден с привилегии, постоянно се притесняваш," споделя Хаотанто пред CNBC. "Исках да съм сигурна, че ще се науча правилно как да управлявам парите си."

След като завършва гимназия, Хаотанто се записва да учи финанси в Сингапурския университет по мениджмънт като посещава, колкото се може повече допълнителни предмети. След това започва да работи като паричен мениджър и си изготвя план и срок за това как да погаси задълженията на родителите си и да им купи дом.

"Когато бях на 21 г. си дадох 9 г., за да спечеля около 600 000 долара" (Сингапурски долари, които се равняват на около 450 000 долара)," казва Хаотанто, като тя е отчела и високите разходи за живот в скъпия град-държава.

През тези девет години тя работи на няколко места и използва финансовите си познания, за да инвестира на борсата. Тя започва с акции на синпаурски компании с малка пазарна капитализация, преди да започне да купува обезценени щатски акции след финансовия срив от 2008 г.

Тя също така живее пестеливо. Ограничава разходите си до 100 сингапурски долара седмично (около 75 щатски долара) и ходи на почивка само веднъж годишно.

"Не бих казала, че съм мизерствала, просто имах бюджет. След като започнах да действам по този начин, това се превърне в нещо като фикс идея," казва Хаотанто.

До 30-ата си годишнина Хаотанто вече е милионер в щатски долари и решава да използва опита си, за да повиши финансовата култура и на други хора. През 2015 г. основава платформа за финансови съвети на име The New Savvy, която е насочена към азиатските жени.

"Дълго време жените, най-вече в Азия, се намираха в ситуация да мислят, че не могат да се справят добре с парите. Исках да променя това," казва Хаотанто.

 

 

A post shared by Anna Haotanto (@annahaotanto) on

 

 

Платформата предоставя най-различни онлайн образователни програми, статии и събития, които имат за цел да помогнат на потребителите да разберат как да накарат парите си да работят по-добре за тях.

"Много хора нямат финансови цели. Не е нужно тези цели да са големи, но имате нужда от тях, за да знаете в каква посока се движите," казва Хаотанто.

Тя препоръчва изготвянето на списък с цели, които искате да постигнете, както и определянето на срок за всяка от тях, преди да изберете какви инвестиционни стратегии да използвате.

"Да разбереш какво искаш и кога искаш да го постигнеш действа много мотивиращо. Това е нещото, което ме тласкаше напред, когато бях на 21."
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Владко Мурдаров
# 0
17:03 | 27 March 2018
Сигурно трудно сяда.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg