Само за година: Седем компании набраха над 23 млн. лева на BEAM

4253
Само за година: Седем компании набраха над 23 млн. лева на BEAM

През януари станахме свидетели на първото първично публично предлагане на пазара на растеж на Българска фондова борса (БФБ) – BEAM.

Днес, близо 12 месеца по-късно, на път е да приключи и седмото предлагане.

Кои са компаниите, които се възползваха от BEAM, какви суми успяха те да наберат и как се представят книжата им? 

Биодит
Дата: 21 януари
Представяне: +70%
Набрана сума: 1 млн. лева


Биодит е първата компания, осъществила листване на BEAM. Тя успя да набере 1 млн. лева, въпреки че поръчките бяха за 2.6 пъти повече. Това е и най-добре представящата се компания до момента, след като до вчера книжата са добавили 70% към стойността си.

Син Карс
Дата: 1 юни
Представяне: +15%
Набрана сума: 2 млн. лева

Втората компания, която се листна на BEAM, е Син Карс. Компанията произвеждаше бутикови суперавтомобили, но се насочи към сериозното производство на коли. Предлагането беше презаписано 3 пъти, но реализирани само от 6 поръчки.

Импулс I
Дата: 7 юли
Представяне: +19.55%
Набрана сума: 5.867 млн. лева

Това е първата компания, която успя да набере максималните 3 млн. евро от BEAM. Общо 537 физически и юридически лица участваха в предлагането, като презаписването е 1.5 пъти. Всички поръчки бяха изпълнени на цена от 1.10 лева за брой. Инвестиционното дружество притежава дялове в редица публични и непублични компании.

Инфинити Капитал АД
Дата: 19 октомври
Представяне: + 1.25%
Набрана сума: 1.355 млн. лева

На борсата бяха предложени общо един милион акции на компанията за инвестиции в недвижими имоти, а инвеститорите записаха общо 847 198 акции с емисионна стойност от 1.60 лв. за акция.

Набраните средства ще се използват за основния проект на дружеството – луксозния комплекс от 13 къщи Aristocrat Hills край близкото до София с. Гурмазово.

Смарт Органик
Дата: 11 ноември
Представяне: - 4.23%
Набрана сума: 5.859 млн. лева

Близо 2 пъти общо подадените от инвеститори заявки надвишаваха броя на предложените акции и компанията пласира всички 310 000 налични акции на максималната цена от 18.90 лв., като по този начин набра и максимално допустимия капитал за BEAM пазар от близо 5.9 млн. лв. (3 млн. евро).

До момента това е единствената компания, която носи загуба на инвеститорите, след като вчера книжата й завършиха сесията на ниво от 18.10 лева за брой.

Дронамикс
Дата: 11 ноември
Представяне: +41.8%
Набрана сума: 5.867 млн. лева

Специално създаденото дружество, което ще инвестира в компанията за карго дронове Dronamics, набра максималните почти 6 милиона лева. Близо 4.5 пъти бяха презаписани акциите на дружеството по време на аукциона днес. Книжата на Дронамикс до момента са второто най-доходно вложение на инвеститорите на BEAM.

HR Capital
Дата: 15 декември
Представяне: n/a
Набрана сума: 1.5 млн. лева

Инвестиционната компания успя да набере 1.5 млн. лева в сряда, след като подписката беше презаписана рекордните за BEAM 10.61 пъти. Успехът активира и опцията за предлагане на нови 220 000 акции днес, като цената този път може да е различна от 4.48 лева.

Най-голямата инвестиция на HR Capital към момента е в онлайн супермаркета ebag.bg, а наскоро оттам се похвалиха и с вложение във финансовото суперприложение PLUM, което цели разрастване към все повече държави от Европа и САЩ.

Карол АД с пет IPO-та на BEAM

Карол успя да изведе 5 от 7-те дружества на борсата. Ето какво сподели за Profit.bg изпълнителният директор на посредника Ангел Рабаджийски:

„Видяхме една положителна за българския капиталов пазар година. Основните индекси регистрираха значително повишение и това, допълнено с няколко нови листвания, привлече отново инвестиционните погледи към позабравения роден пазар.

Положително за развитието на БФБ беше и случващото се на BEAM пазара, където 7 дружества успешно набраха капитал, а това беше съпроводено и с привличането на много нови за капиталовия пазар инвеститори.

Очакванията ми за 2022 г. са свързани със запазване на положителния тренд за БФБ, както и с продължаващия интерес на инвеститорите към новите листвания“, каза Рабаджийски. 

Равносметката за 2021 г.

Общо седемте предлагания тази година успяха да наберат 23.4 млн. лева на BEAM, което показва, че сред инвеститорите има глад както за риск, така и за нови, но качествени компании от различни сектори на икономиката.

Средната доходност в шестте отминали предлагания, чиито акции или временни емисии вече се търгуват на борсата, т.е. без HR Capital, е 29.86%. Най-слабо се представят книжата на Смарт Органик, а тези на Биодит са донесли на инвеститорите 70% ръст.

Не трябва да се забравя, че именно това е първото листване, т.е. компанията е публична от най-дълъг период от време.

Според информация на Profit.bg през следващата година се очакват поне още дузина компании да се листнат на пазара на растеж на Българска фондова борса.

* Материалът не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg