Съветите за лични финанси на TikTok? Не, благодаря

4588
Съветите за лични финанси на TikTok? Не, благодаря

© Pixabay

Не може да се отрече, че TikTok е популярна онлайн платоформа и социална мрежа, но като съветник за лични финанси тя не е нищо повече от една голяма бъркотия.

Основната част от аудитория на приложението се формира от тийнейджъри и младежи, но независимо от това кой гледа подобни клипчета за финанси, то той трябва да бъде внимателен.

Най-вече всеки трябва да направи собствено проучване и да се допита до достоверни източници, преди да вземе важно решение, свързано с личните му финанси.


Недостатъкът на приложението в това отношение е именно фактът, че някои от съветите идват от недостоверни или проверени източници, но с много последователи. Крайният резултат може да е прославянето на финансови митове, измами, дори невярна финансова информация.

Видеата на мрежата включват голям спектър от теми - от купуването на акции от вкъщи до идеи за инвестиции и спестявания за пенсиониране. От друга страна, плюс е, че платформата се използва и от експерти, които правят видеа, обясняващи на младежите как да започнат да спестяват за пенсия или как да си изплатят всички задължения по кредитни карти.

Седем фонда носят по над 20% от началото на 2021 г.От началото на 2021 г. у нас има 24 фонда, които са постигнали повече от 10% доходност за вложителите си

Но потребителите на мрежата трябва да са нащрек, когато гледат видеа тип "Как да забогатееш бързо", съветва вестник Монитор. Трябва да се направи собствено проучване на всеки един от изброените методи, независимо дали става въпрос за инвестиции, пасивни доходи или други начини. Ако даден човек, чрез видео, показва гарантиран начин да забогатееш набързо, то трябва бързо да избягаш от тази клопка и всъщност да се консултираш със специалист, например професионален консултант.

Освен това, в такива платформи невинаги е лесно да разпознаеш платените реклами. Понякога в TikTok финансови продукти биват рекламирани точно под формата на видеа тип "Забогатей лесно". Не трябва да се забравя, че интернет пространството е пълно и с експерти аматьори, които нямат необходимите знания, сертификати и други.

В същността на тези клипчета седи "омагьосването" - идеята е в рамките на няколко секунди хората да бъдат впечатлени, като им се предоставя оскъдна информация. Например има немалко видеа за криптовалути, но това да казваш, че една дигитална валута или акция е по-добра от друга, е нищо повече от гоненето на печалба за кратко време . Акциите обаче са за инвеститори, които смятат дългосрочно да се занимават с това, на база знания и информация от достоверни източници.

Трябва да бъдем внимателни и когато купуваме акциите, в които даден известен TikTok потребител също инвестира. Все пак, някои от тези хора може да имат по-различни цели от нашите и съответно друго ниво на търпимост за поемане на рискове.

Реално най-добрата инвестиция за младежи или пенсионери е тази, чиято история може да бъде проследена. Разбира се, важно е да се проучи и самата акция, валута, фонд и пр. Редно е да се запитат дали този тип инвестиция отговаря на личния им финансов план, дали има наистина полза от нея?

Запомнете: вземането на наистина добри финансови решения отнема време и усилия. Не можете да очаквате, че ще научите най-важното зе 60-секундно видео. Приемете го като представянето на концепция - може да е такава, за която си заслужава да отделите внимание, а може и да е такава, за която е добре да я игнорирате.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg