Седем качества на високо уважаваните хора

1343
Седем качества на високо уважаваните хора

© Unsplash.com

Уважението е нещо, което не се получава автоматично.

То трябва да бъде спечелено.

Когато сте на лидерска позиция, е наложително хората, с които работите, да ви уважават. Те може да уважават трудовите ви навици, вашия интелект или способността ви да сключвате сделки.

Това обаче не е всичко по отношение на уважението. Ако можете да спечелите уважението им като човек, тогава наистина сте спечелили мача.

Ето няколко съвета за това как да печелите повече уважение:

1. Бъдете вежливи


Винаги бъдете вежливи с всеки, който срещате през деня - от роднините през колегите, до служителя на касата в хранителния магазин. Отдавайте на другите същото уважение, което вие бихте искали да получавате.

Търсете действия, които можете да предприемете, за да предложите вежливост. Задръжте вратата в кафенето за човека зад вас или позволете на човека с един артикул да мине пред вас на опашката в хранителния магазин. Казвайте „моля“ и „благодаря“, когато е възможно.

2. Дръжте се уважително

Елиминирайте неуважителното поведение, като въртенето на очи, прекъсването или говоренето негативно за някого. Тези действия са не само неуважителни за човека, с когото общувате, но също така възпират или предотвратяват по-нататъшно участие или разрешаване на проблеми и създават разделение, което може да стане постоянно.

Вместо това поддържайте среда на уважително изслушване. Всеки заслужава да бъде чут, дори и ако не сте съгласни с възгледите и мненията на човек. Помислете как бихте искали да се отнасят с вас, ако имате да кажете нещо, особено ако е по-важен въпрос.

Защо колегите не ви харесват?И как да се справите с различните причини

3. Слушайте добре

Слушането е активен процес, а не пасивен. Мислете преди да говорите. Най-често в днешните разговори коментарите на единия човек “предизвикват” мисли у слушателя, който след това изказва своята история по същия начин. Вместо да разказвате своята история, задавайте въпроси, които насърчават говорещия да ви разкаже повече. Повечето хора ще бъдат поласкани, че се интересувате.

4. Бъдете полезни

Хората печелят уважение, като винаги са готови да подадат ръка или да нададат ухо, когато има нужда от тях или забележат възможност да помогнат. Оглеждайте се за възможности да помагате в случаи, които преди това може да сте пропуснали. Има ли ваш колега помощ с голям проект? Можете ли да вземете кафе на някого? Стремете се да бъдете полезни по няколко пъти на ден.

5. Не си търсете оправдания

Вашите действия се базират на вашия избор и ако изключим някои непредвидени обстоятелства, няма причина за оправдания. Носете отговорност за действията си. Например, ако постоянно закъснявате, не си намирайте несериозни оправдания.

Поемете отговорност за грешките си и вместо да се спирате на тях, търсете възможности да ги преодолеете и да се справите по-добре следващия път. Вместо да се фокусирате върху недостатъците си, си задайте въпроса, “Как мога да поправя своето поведение или дадена ситуация?”

7 умения, които отличават успяващите деца от тези, които имат затрудненияКак родителите могат да ги научат на тях?

6. Освободете се от гнева

Ако таите у себе си недоволство или гняв, това не наранява никой друг, освен самите вас. Ако се разстроите, си позволете да сте гневни само за момент, а след това пристъпете към това или да подобрите ситуацията, или да я оставите зад гърба си. Простете и след това забравете.

7. Бъдете готови да се промените

Това, че сте неподатливи на промяна, няма да ви доведе до никъде. Осъзнайте, че процесът на еволюция включва промяна. Положете усилия да израствате като човек; научавайте нови умения, опитвайте нови неща и най-вече преразглеждайте случаите, в които поведението ви е автоматично. Не забравяйте да се поздравявате за прогреса, който постигате по пътя към превръщането ви в по-добър човек.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg